Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ZEMAN: Americký veľvyslanec má dvere na Hrad zatvorené

Na snímke český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Príčinou Zemanovho hnevu bol komentár amerického veľvyslanca k účasti českého prezidenta na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve.

Praha 5. apríla (TASR) - Americký veľvyslanec v Česku Andrew Schapiro rozhneval svojimi slovami českého prezidenta Miloša Zemana a ten v rozhovore pre Parlamentní listy uviedol, že Schapiro má dvere na Pražský hrad zatvorené. Informujú o tom dnes viaceré české médiá.

"Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," citoval Zemanove vyjadrenie pre Parlamentní listy server iDnes.cz.

"Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené," dodal Zeman.

Príčinou Zemanovho hnevu bol komentár amerického veľvyslanca k účasti českého prezidenta na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Schapiro upozornil, že Zeman bude jediný štátnik z Európskej únie, ktorý sa na nich zúčastní.

Elitný americký obhajca a spolužiak prezidenta USA Baracka Obamu, Schapiro, je veľvyslancom v Česku od septembra minulého roka.

Podľa hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka Zemanove slová neznamenajú, "že by sa pán veľvyslanec nemohol zúčastňovať na spoločenských akciách organizovaných na Hrade". Znamenajú iba to, že Zeman so Schapirom neplánuje žiadne stretnutie, informoval iDnes.cz.