Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zeman gratuloval Macronovi, podporil jeho aktivity k Rusku a Putinovi

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zeman tiež pozval Macrona spoločne s jeho manželkou na návštevu Českej republiky.

Praha 25. apríla (TASR) - Český prezident Miloš Zeman zagratuloval v pondelok Emmanuelovi Macronovi k znovuzvoleniu za francúzskeho prezidenta. Zároveň uviedol, že podporuje jeho aktivity vo vzťahu k Rusku a šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Váš druhý mandát na čele štátu prichádza vo veľmi nepokojnej dobe ovplyvnenej ruskou agresiou na Ukrajine. Je zrejmé, že na Ukrajine sa bojuje i o našu slobodu a budúcnosť," povedal Zeman.

Zdôraznil, že pomoc pre Ukrajinu musí ísť ruka v ruke s diplomatickým úsilím o ukončenie bojov a dosiahnutie mieru. "V tejto súvislosti tak podporujem i Vaše (Macronove) aktivity smerom k Ruskej federácii a jej prezidentovi (Putinovi)," dodal.

Zeman tiež pozval Macrona spoločne s jeho manželkou na návštevu Českej republiky. "Bolo by mi potešením, keby sme Vás mohli privítať na Pražskom hrade, prastarom sídle českých kráľov," uviedol.

Z oficiálnych výsledkov nedeľňajších volieb zverejnených po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov vyplýva, že Macron získal 58,54 percenta, zatiaľ čo jeho krajne pravicovej vyzývateľke Marine Le Penovej vyjadrilo podporu 41,46 percenta voličov.