Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Zeman odvolal Chládka z postu ministra školstva

Miloš Zeman, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Premiér Sobotka sa rozhodol Chládka odvolať minulý týždeň po informáciách, že sa nevhodne správa k zamestnancom.

Praha 5. júna (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom potvrdil doterajšie špekulácie, že na post ministerky školstva navrhol namiesto Marcela Chládka (ČSSD) Kateřinu Valachovú. Hrad v reakcii na to potvrdil odvolanie Chládka, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Sobotka očakáva od budúcej ministerky, že bude predovšetkým presadzovať už predloženú novelu zákona o vysokých školách, pripraví reformu financovania regionálneho školstva, zaistí viditeľný pokrok v oblasti inkluzívneho školstva, začne urýchlené čerpanie nových európskych fondov, zlepší fungovanie technického a stredného odborného školstva v nadväznosti na potreby trhu práce a dokončí novú koncepciu financovania českého športu.

Prezident Zeman sa najprv bude chcieť s Valachovou stretnúť a spoznať jej názory, na Pražskom hrade ju očakáva budúci týždeň. Podľa hovorcu hradu Jiřího Ovčáčka prezident už prijal Chládkovu demisiu.

Vedením ministerstva je dočasne poverená ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová (ČSSD), pripomenul portál Novinky.cz.

Premiér Sobotka sa rozhodol Chládka odvolať minulý týždeň po informáciách, že sa nevhodne správa k zamestnancom.

Marksovú potešil návrh na novú ministerku práce. Podľa nej je Valachová kompetentná osoba a navyše žena, ktorá "aspoň trochu rozriedi" mužské prostredie. Marksová pozná Valachovú ako pracovitú a usilovnú právničku, očakáva od nej ústretovú spoluprácu v oblasti výchovy a detských domovov.

Výhrady voči budúcej ministerke nemajú ani koaliční partneri z KDU-ČSL a hnutia ANO. Podľa jeho šéfa Andreja Babiša je to dobrá voľba - Valachová je "energická dáma s ťahom na bránku, profesionálka a odborníčka", povedal pre český denník Právo.