Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman označil ruskú anexiu ukrajinských území za krádež

Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Zeman ruskú agresiu voči Ukrajine odmieta, ale obsadenie Krymského polostrova z roku 2014 označil za fait accompli (hotovú záležitosť, len veľmi ťažko zmeniteľnú skutočnosť), všímajú si Novinky.cz.

Praha 30. septembra (TASR) - Česko neuznáva ruskú anexiu okupovaných regiónov na Ukrajine. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala a prezident ČR Miloš Zeman označil anexiu za krádež. TASR informuje podľa webového portálu Novinky.cz.

"Česká republika neuznáva referendá o pripojení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku," uviedol Fiala. "Anektovanie týchto území zo strany Ruska je neprijateľné a nelegitímne. ČR aj naďalej považuje tieto územia za ukrajinské," zdôraznil premiér.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin môže mať príhovorov, koľko chce, sprostú krádež územia Ukrajiny mu neuznáme," poznamenal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Budeme sa zasadzovať o zriadenie medzinárodného tribunálu a potrestanie zločinných predstaviteľov Ruska," dodal.

Anexiu odmietol aj Zeman s tým, že ide o "ruskú krádež ukrajinského územia". "Spoločne s ďalšími ústavnými činiteľmi (prezident) vyhlasuje, že anexia ukrajinského územia nesmie byť a nebude uznaná. Rusko sa dopúšťa zločinov proti mieru," uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Putin v piatok podpísal zmluvu, na základe ktorej sa podľa interpretácie Moskvy pripojili štyri ukrajinské regióny k Rusku. Anexiu Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti však medzinárodné spoločenstvo odmieta.

Zeman ruskú agresiu voči Ukrajine odmieta, ale obsadenie Krymského polostrova z roku 2014 označil za "fait accompli" (hotovú záležitosť, len veľmi ťažko zmeniteľnú skutočnosť), všímajú si Novinky.cz.