Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman povýšil budúceho náčelníka generálneho štábu na generálmajora

Český prezident Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do funkcie náčelníka generálneho štábu vymenoval prezident Řehku minulý týždeň v stredu. Řehka od začiatku júla vystrieda na predmetnom poste Aleša Opatu.

Praha 23. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v stredu povýšil budúceho náčelníka generálneho štábu Armády Českej republiky (AČR) Karla Řehku na generálmajora; doteraz bol brigádnym generálom. Informoval o tom spravodajský webový portál iDNES.cz.

Do funkcie náčelníka generálneho štábu vymenoval prezident Řehku minulý týždeň v stredu. Řehka od začiatku júla vystrieda na predmetnom poste Aleša Opatu.

Ministerka obrany ČR Jana Černochová zdôvodnila Řehkovo povýšenie potrebou prepojiť služobné miesto s konkrétnou hodnosťou a jej zodpovedajúcim služobným platom.

Na nutnosť povýšenia poukázal aj Zeman, podľa ktorého kritikom pri Řehkovom vymenovaní do čela generálneho štábu prekážalo, že "jednohviezdičkový generál bude veliť troj- a štvorhviezdičkovým generálom". Podľa Zemana bola možnosť "viac-hviezdičkových" generálov degradovať, alebo naopak – Řehku povýšiť.

Opata mal v čase vymenovania za náčelníka generálneho štábu AČR vyššiu hodnosť než Řehka; bol generálporučíkom, teda takzvaným "trojhviezdičkovým" generálom, pripomína iDNES.cz.

Řehka (47) je doterajší riaditeľ Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) a bývalý veliteľ armádnych špeciálnych síl. Zúčastnil sa na niekoľkých zahraničných misiách na Balkáne a v Afganistane, pôsobil aj vo veliteľských štruktúrach Severoatlantickej aliancie.