Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman: Prezidentské voľby v Česku boli referendom o Babišovi

Na snímke český prezidentský kandidát Andrej Babiš vkladá obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v druhom kole prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v českej obci Průhonice v piatok 27. januára 2023. Foto: TASR - AP

Novým českým prezidentom sa stal bývalý armádny generál Petr Pavel, ktorý v druhom kole volieb (27. - 28. januára) porazil Babiša.

Praha/Belehrad 30. januára (TASR) — Český prezident Miloš Zeman si myslel, že české prezidentské voľby budú referendom o vláde. Stali sa však referendom o Andrejovi Babišovi. Odchádzajúca hlava štátu to povedala v nedeľu po príchode na návštevu Srbska. TASR správu prevzala z webovej stránky spravodajskej televízie ČT24.

"Dvakrát som vyhral prezidentské voľby. Okrem iného preto, že som nikdy z týchto volieb nerobil referendum o Milošovi Zemanovi," odpovedal prezident na otázku, kde podľa neho urobil Babiš vo svojej kampani chyby.

Novým českým prezidentom sa stal bývalý armádny generál Petr Pavel, ktorý v druhom kole volieb (27. - 28. januára) porazil Babiša.

Miloš Zeman sa stal prezidentom ČR v roku 2013 a o päť rokov neskôr bol znovuzvolený. Jeho mandát sa končí 8. marca. Inaugurácia Petra Pavla sa uskutoční 9. marca.