Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zeman sa súdi pre výroky o jeho zdraví, súd chce posudok z psychiatrie

Na archívnej fotke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident zažaloval psychiatričku, pretože na jeseň 2021 povedala, že prezident trpí ťažkým poškodením mozgu a poruchou metabolizmu z dôvodu alkoholickej cirhózy pečene.

Praha 8. septembra (TASR) - Pražský súd požiada o lekársky posudok zdravotného stavu prezidenta Miloša Zemana počas hospitalizácie na jeseň minulého roka. V tejto súvislosti osloví psychiatrický ústav mimo hlavného mesta. Súd sa na štvrtkovom pojednávaní zaoberal žalobou Zemana proti lekárke a bývalej ministerke pre ľudské práva Džamile Stehlíkovej. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií stanice ČT24 a servera Seznam Zprávy.

Český prezident zažaloval psychiatričku, pretože na jeseň 2021 povedala, že prezident trpí ťažkým poškodením mozgu a poruchou metabolizmu z dôvodu alkoholickej cirhózy pečene.

Zemanov advokát Marek Nespala uviedol, že prezident od Stehlíkovej požaduje ospravedlnenie a milión českých korún (približne 40.000 eur) pre nadačný fond Klokánek.

"Nevnímame túto vec ako politický proces, ale ako občianskoprávny proces s presahom do výkonu funkcie prezidenta republiky," povedal Nespala. Dodal, že je zvedavý, aké dôkazy lekárka na obhajobu svojich tvrdení predloží.

Stehlíková pred súdom uviedla, že Zeman potrebuje psychiatrickú pomoc z dôvodu svojich závislostí od alkoholu a tabaku. "Som veľmi rada, že došlo k tomu, že sa na nezávislom súde budeme rozprávať, ako informovať o zdraví prezidenta," uviedla psychiatrička.

Stehlíkovej advokát Artur Ostrý vysvetlil, že jeho klientka sa vyjadrovala k zdraviu prezidenta počas parlamentných volieb, keď sa od neho očakával výkon funkcie. "Prezident v tom období takmer nevystupoval," obhajoval psychiatričku Ostrý. Stehlíková tak podľa neho vyjadrila pochybnosti o zdravotnom stave prezidenta.

Zeman bol počas výkonu funkcie hospitalizovaný viackrát. Naposledy po parlamentných voľbách v roku 2021, keď bol na klinike intenzívnej medicíny a v Ústrednej vojenskej nemocnici strávil 48 dní. Pražský hrad nechcel dôvod hospitalizácie komentovať.

(1 EUR = 24,632 CZK)





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)