Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zeman sa údajne už cíti lepšie a rozdáva príkazy

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zemanovi spolupracovníci preto dúfajú, že Senát napokon nebude rokovať o prípadnom odobratí prezidentových právomocí.

Praha 1. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman sa už cíti lepšie a "rozdáva príkazy a úlohy". Uviedol to v pondelok český Deník N odvolávajúc sa na vyjadrenia nemenovaných zdrojov zo Zemanovho blízkeho okolia. Prezident podľa ich slov začal v posledných dňoch rozdávať jasné a konkrétne príkazy a úlohy.

Zemanovi spolupracovníci preto dúfajú, že Senát napokon nebude rokovať o prípadnom odobratí prezidentových právomocí.

Pražská Ústredná vojenská nemocnica odmietla zlepšenie stavu prezidenta potvrdiť, priblížila však, že zvažuje jeho presun z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežnú nemocničnú izbu.

Zemanova kancelária v pondelok zverejnila, aký program mal prezident počas uplynulého týždňa, informuje portál Novinky.cz. Okrem liečby a oddychu sa podľa jej správy venoval aj stretnutiam so svojou rodinou a spolupracovníkmi. V nemocnici tak v uplynulých dňoch prijal okrem iného aj vedúceho svojej kancelárie Vratislava Mynářa, riaditeľa svojho sekretariátu Jaroslava Hlinovského či svojho právneho zástupcu.

Kancelária zároveň informovala, že prezidentovi doručujú jeho spolupracovníci monitoring médií a odkazy od hláv štátov ďalších krajín aj od občanov. Nijaké ďalšie informácie o Zemanovom aktuálnom zdravotnom stave kancelária nezverejnila.

Hrad však v správe informoval, kde sa počas Zemanovej hospitalizácie nachádza jeden z kľúčov od Korunnej komory na Pražskom hrade, v ktorej sú uložené české korunovačné klenoty, vrátane Svätováclavskej koruny. Zemanov kľúč je podľa správy "uschovaný v zapečatenej schránke v tajnom archíve Kancelárie prezidenta republiky" a môže byť vydaný len samotnému prezidentovi podľa jeho pokynov. Rovnakým spôsobom je podľa Hradu uložená aj prezidentova "podpisová pečiatka".