Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zeman sa usiloval o rozšírenie V4, Čaputová ani Pavel sa tomu nebránia

Na snímke český prezident Miloš Zeman sa usmieva počas spoločného rokovania so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou (nie je na snímke) v rámci svojej rozlúčkovej návštevy na Slovensku v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v utorok 7. februára 2023. Foto: TASR - František Iván

Podľa Čaputovej je podstatné si najskôr jasne povedať, aký je zmysel a účel V4.

Štrbské Pleso 7. februára (TASR) - Podľa českého prezidenta Miloša Zemana by sa Vyšehradská štvorka (V4) mala rozšíriť o Slovinsko. Jeho dlhoročné úsilie o tento krok sa však podľa neho nestretlo s pochopením na strane Maďarska. Povedal to v utorok na rozlúčkovej návšteve Slovenska vo Vysokých Tatrách. Zemanov nástupca Petr Pavel aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sú debate o rozšírení formátu otvorení.

"Dlhé roky sa – ako prezident aj (predtým) ako premiér – usilujem o rozšírenie V4 o Slovinsko," pripomenul Zeman. Dodal, že Slovinsko o to malo – na rozdiel od členských krajín V4 – výrazný záujem. "Mal som dojem, že moji partneri majú pocit, že Vyšehrad je akýsi elitný klub, ktorý by sa ako každý elitný klub nemal ďalej rozširovať," vysvetlil český prezident a dodal, že on má opačný názor.

Podľa Čaputovej je podstatné si najskôr jasne povedať, aký je zmysel a účel V4. "Možno v istom zmysle prechádza krízou identity. Najmä z toho dôvodu, že nemáme zhodu v niektorých veľmi dôležitých hodnotových postojoch, ako je rešpekt k hodnotám právneho štátu, ale napokon aj vo veci pomoci Ukrajine," myslí si slovenská prezidentka. Spochybňovanie Európskej únie zo strany niektorých členov V4 je podľa nej v rozpore s tým, prečo skupina vznikla.

Uviedla tiež, že sa nebráni akejkoľvek spolupráci alebo otváraní formátu, ktorý je funkčný. "Máme rozhodne záujem na dobrých susedských vzťahoch, na dobrej kultúrnej výmene, na dobrých občianskych vzťahoch. Ale pokiaľ ide o politické poslanie tohto formátu, myslím si, že je potrebné sa zamyslieť nad tým, akú pridanú hodnotu nám ako členským štátom Vyšehradská štvorka prináša," povedala Čaputová.

O možnom rozšírení zoskupenia sa v rozhovore pre TASR vyjadril aj zvolený prezident ČR Petr Pavel. Podľa neho je namieste diskusia o väčšej flexibilite. "Už dnes mnohokrát rokujeme vo formáte V4+2, takže môžeme uvažovať aj o ďalších formátoch, ktoré by zahrnuli viac krajín zo strednej a východnej Európy k formovaniu spoločných stanovísk," povedal pred niekoľkými dňami Petr Pavel spravodajkyni TASR.