Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zeman udelí milosť manželom odsúdeným za obchod so šamanským nápojom

Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

List s prosbou o zníženie alebo odpustenie trestu poslal Zemanovi minulý týždeň poslanec Pirátov Jakub Michálek. Na Twitteri vtedy napísal, že odsúdenie manželov nie je adekvátne.

Praha 18. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman udelí milosť manželom Kordysovcom, ktorí boli odsúdení na osem rokov väzenia za obchod s psychotropným nápojom ayahuasca. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter český minister spravodlivosti Pavel Blažek, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"S pánom prezidentom Zemanom sme prebrali prípad manželov Kordysovcov. Pán prezident mi povedal, že môjmu návrhu na omilostenie oboch vyhovie," napísal Blažek a Zemanovi poďakoval za "múdre a ľudské" stanovisko.

List s prosbou o zníženie alebo odpustenie trestu poslal Zemanovi minulý týždeň poslanec Pirátov Jakub Michálek. Na Twitteri vtedy napísal, že odsúdenie manželov nie je adekvátne. "Za korupciu pokuta, za znásilnenie podmienka, za krádež dvoch rožkov dva roky, za predaj rituálneho nápoja ayahuasca osem rokov natvrdo," porovnával výšku trestov poslanec.

Na Zemanovo rozhodnutie reagoval aj predseda Pirátov Ivan Bartoš. "Je dôležité zmeniť hlavne nezmyselné zákony, ktoré drakonicky trestajú veci s minimálnou či žiadnou spoločenskou nebezpečnosťou, zatiaľ čo za brutálne veci sú tu tresty často minimálne," uviedol Bartoš.

Štátny zástupca (prokurátor) vinil manželov za nedovolenú výrobu a iné nakladanie s psychotropnými látkami a jedmi. Do Česka dovážali nápoj ayahuasca, ktorý sa vyrába podľa receptu peruánskych šamanov. Často sa do nej pridávajú aj rastliny obsahujúce v Česku nelegálnu látku DMT.

Podľa obžaloby sa na predaji tohto nápoja manželia obohatili o viac než 11 miliónov českých korún (takmer pol milióna eur). Hlavný súd v Olomouci ich odsúdil na osem roka väzenia. Manželov sa zastal národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, podľa ktorého je trest v porovnaní s trestom za sexuálne zneužívanie detí extrémny.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)