Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zeman v Budapešti ocenil, že Maďarsko obstálo v otázke migrácie

Na snímke zľava český prezident Miloš Zeman a maďarský prezident János Áder počas stretnutia v Budapešti 15. mája 2019. Foto: TASR/AP

Prezidenta Českej republiky, ktorý v utorok pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska, prijal Áder s vojenskými poctami pred Sándorovým palácom na budínskom Hradnom vrchu.

Budapešť 15. mája (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v stredu v Budapešti ocenil spôsob, akým Maďarsko v uplynulých rokoch v otázke migrácie obstálo, aj keď túto krajinu za jej postoj zvykli kritizovať. Podľa agentúry MTI to Zeman povedal po schôdzke s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom.

Prezidenta Českej republiky, ktorý v utorok pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska, prijal Áder s vojenskými poctami pred Sándorovým palácom na budínskom Hradnom vrchu.

Hlavy štátov sa zhodli v otázkach ilegálnej migrácie, boja proti terorizmu, zlepšenia konkurencieschopnosti regiónu i krajín Vyšehradskej štvorky, ako aj energetickej bezpečnosti.

"Totožné postoje zastávame aj v tom, že z hľadiska energetickej bezpečnosti je využívanie atómovej energie nevyhnutné," dodal Áder s poznámkou, že Zeman navštívi aj jadrovú elektráreň v juhomaďarskom Paksi.

Česká hlava štátu kritizovala Európu za jej "multikultúrne pokusy". Ako príklad erózie európskej kultúry označil nariadenie vo Francúzsku, podľa ktorého v školskej dokumentácii používajú namiesto označení otec a matka označenia rodič č. 1 a rodič č. 2.

Európsku úniu treba podľa jeho slov zreformovať tak, aby rozhodujúce slovo mala Európska rada a nie Európska komisia (EK). "Komisia je obslužný orgán, aj keď sa občas správa ako vláda Európy," dodal český prezident.

K migrácii Zeman poznamenal, že Maďarsko i Česko sú pripravené prispieť k ochrane európskych hraníc, čo označil za mimoriadne dôležitú otázku.

Podľa jeho slov Česká republika chce po júlovom prevzatí predsedníctva vo V4 pokračovať v načatej práci, chce sa sústrediť na energetiku a na vytvorenie prepojení infraštruktúry.

Zemana prijme v stredu popoludní predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach