Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zeman venuje výročiu novembra 1989 tichú spomienku

Na archívnej snímke je český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Hovorca prezidenta Ovčáček zverejnil video, v ktorom tvrdí, že cez víkend, keď sa konajú spomienkové podujatia k 30. výročiu nežnej revolúcie z roku 1989, bude v Prahe zraz nenávisti.

Praha 12. novembra (TASR) - Prezident Českej republiky Miloš Zeman venuje výročiu udalostí z roku 1989, ktoré viedli k pádu komunistického režimu vo vtedajšom Československu, len tichú spomienku. Informoval o tom v utorok jeho hovorca Jiří Ovčáček, ktorého citoval server iDNES.cz.

Ovčáček na Facebooku zverejnil video, v ktorom tvrdí, že cez víkend, keď sa konajú spomienkové podujatia k 30. výročiu nežnej revolúcie z roku 1989, bude v Prahe "zraz" nenávisti.

"Bohužiaľ niektorí ľudia sa rozhodli, že nám toto významné výročie zoberú, ukradnú, sprivatizujú. Cez víkend bude mať v Prahe zraz nenávisť," povedal vo videu Ovčáček.

Obyvateľov ČR vyzval, aby si v nedeľu 17. novembra doma zapálili sviečku, zaspomínali si, bilancovali a tešili sa. "To je tá najlepšia odpoveď pre tých, ktorí si myslia, že majú monopol na pravdu a na dôležité udalosti našej histórie," uviedol.

V sobotu 16. novembra sa na Letenskej pláni v Prahe uskutoční ďalšia masová demonštrácia proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi, ktorú organizuje združenie Milion chvilek pro demokracii.