Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zeman vyjadril Cichanovskej osobnú podporu a ocenil jej odvahu

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská prichádza na demonštráciu "Společně za Bělorusko" na Staromestskom námestí 7. júna 2021 v Prahe. Foto: TASR/AP

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka na pozvanie predsedu tamojšieho Senátu Miloša Vystrčila, s ktorým sa už stretla v pondelok.

Praha 8. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vyjadril v utorok líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej osobnú podporu, ako aj podporu Českej republiky, pričom ocenil jej odvahu. Urobil tak po tom, čo Cichanovskú prijal v prezidentskom letnom sídle v obci Lány, píše spravodajský server českej televízie ČT24.

Zeman zároveň "poprial (bieloruskej) opozícii víťazstvo v boji s posledným európskym diktátorom", prezidentom Alexandrom Lukašenkom, napísal na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman Cichanovskú podľa jej slov "ubezpečil o absolútnej podpore (Česka) bieloruskému demokratickému hnutiu a poprial nám, aby sa nám čo najskôr podarilo poraziť Lukašenkovu diktatúru", napísala Cichanovská na Twitteri. Dodala, že témami spoločného rozhovoru boli nedávne zadržanie bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, mučenie bieloruských občanov tamojším režimom a podpora bieloruských študentov a iných častí diaspory v ČR.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská hovorí na demonštrácii "Společně za Bělorusko" na Staromestskom námestí 7. júna 2021 v Prahe.
Foto: TASR/AP


Cichanovskú na zámok v Lánoch sprevádzali aj policajné autá. Po vyhodnotení bezpečnostných rizík jej pridelili policajnú ochranu, informovala ČT24 s odvolaním sa na hovorcu polície. Okolie zámku pred jej príchodom pre obavy z nastražených výbušných zariadení prehľadali policajti aj za pomoci psov.

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka na pozvanie predsedu tamojšieho Senátu Miloša Vystrčila, s ktorým sa už stretla v pondelok. Na utorok má okrem stretnutia s prezidentom naplánovanú aj schôdzku s českým premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Okrem Vystrčila a ďalších senátorov sa Cichanovská v pondelok stretla aj s Dagmar Havlovou, s ktorou podľa vlastných slov hovorila o jej zosnulom manželovi a bývalom prezidentovi Václavovi Havlovi. "Jeho posledný list bol poslaný bieloruským politickým väzňom," povedala. Spoločne tiež vyzvali ľudí, aby zasielali listy všetkým ľuďom väzneným bieloruským režimom.