Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zeman vymenoval Tomáša Petříčka za ministra zahraničných vecí

Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR - Marko Erd

Hamáček v septembri od pôvodnej nominácie ustúpil a navrhol Petříčka. Tento kandidát na ministra pred necelými dvoma týždňami novinárom povedal, že Poche by mohol byť jedným z jeho poradcov.

Praha 16. októbra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vymenoval v utorok za ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka, ktorého do funkcie navrhla Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD). Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

České ministerstvo zahraničných vecí viedol od vymenovania terajšej vlády (27. júna) minister vnútra a šéf (ČSSD) Jan Hamáček, lebo Zeman odmietol vymenovať pôvodne navrhovaného europoslanca za ČSSD Miroslava Pocheho.

Hamáček v septembri od pôvodnej nominácie ustúpil a navrhol Petříčka. Tento kandidát na ministra pred necelými dvoma týždňami novinárom povedal, že Poche by mohol byť jedným z jeho poradcov.

Zeman svoj názor na Pocheho odôvodnil tým, že Poche má proimigračné postoje. České médiá však špekulovali, že prezident sa za prezidentské voľby z januára 2018, v ktorých Poche podporil Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša.

Profil nového českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka

Tomáš Petříček sa narodil 27. septembra 1981. Odbor Politológia a medzinárodné vzťahy ukončil na Fakulte sociálnych vied na Univerzite Karlovej v Prahe v roku 2004. Nasledujúce dva roky absolvoval na Fakulte sociálnych vied študijný pobyt v rámci programu Erasmus. Vzdelanie si postupne doplnil na Université Libre de Bruxelles, Centre Européen de Recherches Internationales et Stratégiques, University of Warwick i na Inštitúte politických vied a medzinárodných vzťahov. Zameriaval sa na výskum energetickej politiky, udržateľného rozvoja a politickej ekonómie. Témou jeho dizertačnej práce boli Perspektívy energetickej bezpečnosti Európskej únie.

V pozícii vedúceho ústredného sekretariátu Mladých sociálnych demokratov pracoval v rokoch 2002-2004. Nasledujúci rok bol politickým referentom zahraničného oddelenia ČSSD. Nasledujúce dva roky zastával funkciu vedúceho zahraničného oddelenia tejto strany.

V roku 2010 a 2011 pracoval na Magistráte hlavného mesta Praha, kde zodpovedal za európske fondy. Predsedom dozornej rady Rencar a.s. bol v rokoch 2013-2016. Dva roky pracoval aj ako externý pedagóg na International Political Economy na Fakulte sociálnych štúdií Univerzity Karlovy v Prahe.

Poradcom člena Európskeho parlamentu bol v od júla 2014 do mája 2017. Námestníkom člena vlády bol od mája do decembra 2017 na Ministerstve práce a sociálnych vecí ČR. Od januára do júla 2018 sa stal opäť poradcom člena Európskeho parlamentu. Vo funkcii námestníka člena vlády pôsobí od augusta 2018 na Ministerstve zahraničných vecí ČR.

Medzi jeho záujmy patrí šport, história a cestovanie. Ovláda anglický, francúzsky a španielsky jazyk.