Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman vymenoval za nového ministra zdravotníctva Jana Blatného

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nahradí Romana Prymulu, ktorý vo funkcii zotrval 39 dní.

Praha 21. septembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vymenoval vo štvrtok za nového ministra zdravotníctva doterajšieho námestníka riaditeľa brnianskej Fakultnej nemocnice Jana Blatného. Nahradí Romana Prymulu, ktorý vo funkcii zotrval 39 dní. Informovala o tom česká televízia ČT24.

Prymula vo funkcii skončil pre nedávnu nočnú schôdzku v pražskej reštaurácii, ktorá mala byť v súlade s platnými epidemiologickými opatreniami v tom čase zatvorená. Prymula najprv v súvislosti s incidentom odmietol rezignovať, nakoniec však v stredu podal demisiu. Informoval o tom Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter.

Prezident Zeman vo štvrtok ocenil, že Blatný teraz menoval Prymulu za svojho spolupracovníka v boji proti ochoreniu COVID-19. Blatný dosiaľ médiám neposkytol rozhovor, svoje plány v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 má však vo štvrtok o 13.30 h predstaviť na tlačovej konferencii na ministerstve zdravotníctva.

Tento 50-ročný detský hematológ už minulý piatok navštívil Úrad vlády, potom premiér Andrej Babiš zamieril na rokovania o výmene ministra za prezidentom do Lán. Prezident si na kandidáta na ministra ale našiel čas až v utorok; podľa Babiša pre plný pracovný program.

Prymula na čele rezortu skončil po tom, ako vyšlo najavo, že sa minulý týždeň v stredu stretol v reštaurácii na pražskom Vyšehrade s vtedajším prvým podpredsedom hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom. Stalo sa tak v nočných hodinách aj napriek tomu, že podľa vládneho nariadenia mali byť v tento čas reštaurácie v ČR zatvorené.

Doterajšieho ministra následne v piatok vyzval na rezignáciu premiér Babiš, koaličné ČSSD i opozícia. Prymula rezignovať odmietol s tým, že ho Babiš môže odvolať. V nedeľu potom pripustil, že podá demisiu, keď bude známy jeho nástupca.