Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zeman zagratuloval Netanjahuovi k víťazstvu v parlamentných voľbách

Český prezident Miloš Zeman počas tlačovej konferencie s rakúsky prezidentom Alexandrom Van der Bellenom po stretnutí 10. júna 2021 vo Viedni. Foto: TASR/AP

V náročnom období je podľa českého prezidenta obzvlášť dôležité mať na čele krajiny silnú osobnosť, ktorá bude svoj národ neochvejne brániť.

Praha 2. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman zagratuloval Benjaminovi Netanjahuovi, predsedovi strany Likud, k víťazstvu v izraelských parlamentných voľbách. Uviedol to hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Som úprimne rád, že ste sa vrátili do vrcholovej politiky. To vám umožní aj naďalej pracovať pre blaho štátu Izrael a posilňovať jeho vplyv na regionálnej aj medzinárodnej úrovni," napísal Zeman v gratulačnom liste.

V náročnom období je podľa českého prezidenta obzvlášť dôležité mať na čele krajiny silnú osobnosť, ktorá bude svoj národ neochvejne brániť.

"Veľmi si vážim vysokú úroveň spolupráce medzi našimi krajinami, a to nielen v ekonomickej a politickej oblasti, ale tiež v medziľudskom prístupe," napísal Zeman Netanjahuovi. Vzťahy oboch krajín sú podľa neho v súčasnosti najpevnejšie v histórii. "Verím, že aj naďalej budeme spoločným úsilím tieto väzby posilňovať," dodal český prezident.

Po utorkových predčasných voľbách v Izraeli spočítali do stredy poludnia 84 percent hlasov, oficiálne výsledky sa očakávajú v piatok. Prognózy pripisujú veľkú šancu vrátiť sa na čelo vlády opozičnému lídrovi Benjaminovi Netanjahuovi. Prípadnú koalíciu však bude tvoriť viac strán a koaličné spory preto môžu komplikovať činnosť vlády.





(spravodajkyňa Barbora Vizváryová)