Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman zamietol ďalších 127 žiadostí o vstup do ukrajinskej armády

Na archívnej snímke z 10. júna 2021 český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/AP

Česká hlava štátu sa odvolala na neodporúčacie stanovisko českého ministerstva vnútra.

Praha 8. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman odmietol vyhovieť žiadostiam 127 českých občanov, ktorí prejavili záujem o vstup do ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa bráni proti útočiacim ruským silám. O rozhodnutí hlavy štátu informoval v stredu prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, píše portál Novinky.cz.

Zeman sa odvolal na neodporúčacie stanovisko českého ministerstva vnútra. Začiatkom mesiaca prezident takto zamietol žiadosti 80 českých občanov.

V prvej polovici mája však Pražský hrad oznámil, že prezident schválil vstup do ukrajinskej armády 103 občanom. Rozhodnutie musel podpísať aj premiér Petr Fiala.

Niektorí Česi odišli do bojov na Ukrajinu už predtým, aj bez oficiálneho povolenia, napísal v máji spravodajský server iDnes.cz.

Ukrajina sa od 24. februára bráni agresii Ruska a úspešne mu vzdoruje. Boje v týchto dňoch prebiehajú predovšetkým na východe jej územia, kde sa ruské sily snažia ovládnuť región Donbas, dodávajú Novinky.cz.

Občan ČR smie do ozbrojených síl cudzích krajín vstúpiť len so súhlasom prezidenta ČR, na základe žiadosti predloženej ministerstvom obrany, uvádza české ministerstvo vnútra na svojej oficiálnej webovej stránke.

Súhlas prezidenta nepotrebujú občania, ktorí majú aj štátne občianstvo krajiny, do ktorej ozbrojených síl chcú vstúpiť a osoby, ktoré chcú vstúpiť do ozbrojených síl členskej krajiny NATO.