Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zemana vysoký volebný rozdiel prekvapil, nechce rozdelenú krajinu

Na snímke prezident ČR Miloš Zeman. Foto: TASR - Michal Svítok

Zeman si však nemyslí, že Babiš je po tejto porážke odpísaný.

Praha 28. januára (TASR) - Odchádzajúceho českého prezidenta Miloša Zemana prekvapil výsledok prezidentských volieb, v ktorých armádny generál vo výslužbe Petr Pavel porazil expremiéra Andreja Babiša o viac než 16 percentuálnych bodov. Uviedol to v rádiu Frekvence 1, informuje TASR.

Zeman si však nemyslí, že Babiš je po tejto porážke odpísaný. Pripomenul, že sám v roku 2003 nebol v parlamentnej voľbe zvolený za prezidenta, avšak v roku 2013 sa v priamej voľbe už stal hlavou štátu a o päť rokov neskôr úrad obhájil.

O začiatku konca Babišovej éry hovoril v sobotu český premiér Petr Fiala. Zároveň však poznamenal, že koniec Babišovej éry môže byť ešte "dlhý a nepríjemný".

Dosluhujúci prezident je podľa vlastných slov pripravený stretnúť sa so svojím nástupcom, i keď sám volil jeho súpera. Chce mu zároveň pripomenúť, že nie je dobré mať rozdelenú krajinu a už vôbec nie hovoriť o táboroch dobra a zla.

Zeman končí vo funkcii 8. marca, ešte predtým sa chystá na Slovensko. Stretne sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ale aj s bývalými prezidentmi Rudolfom Schusterom a Andrejom Kiskom.