Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zemanov zdravotný stav mu bráni naplno pracovať, zistilo konzílium

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín a cukrovkou.

Praha 5. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, ktoré viedlo k celkovému zhoršeniu jeho stavu a nemôže sa tak naplno venovať svojim povinnostiam. Uviedol to v piatok Tomáš Zima, vedúci lekárskeho konzília, ktoré skúmalo Zemanov stav. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Zemana vo štvrtok presunuli z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné lôžko.

"Prezidentov stav si naďalej vyžaduje nemocničnú starostlivosť a v tejto chvíli mu neumožňuje naplno sa venovať pracovným povinnostiam," povedal Zima.

"Charakter aj prejavy základného ochorenia sú určite veľmi závažné a upresňovanie prognózy bude závisieť od vývoja ochorenia, ktoré je samo ťažko liečebne ovplyvniteľné," uviedol ďalej Zima.

Členovia konzília prezidenta v piatok osobne vyšetrili a oboznámili sa tiež s jeho zdravotnou dokumentáciou od začiatku minulého týždňa. Zhodli sa, že prezident v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici, kde je od 10. októbra, dostáva špičkovú zdravotnú starostlivosť.

Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín a cukrovkou. V piatok sa telefonicky spojil s úradujúcim premiérom Andrejom Babišom a poskytol tiež rozhovor rádiu Frekvence 1. Informoval v ňom, že plánuje vymenovať za nového premiéra Petra Fialu, lídra víťaznej koalície Spolu. S Fialom sa má spojiť prostredníctvom videokonferencie v sobotu.

Ak bude Zeman schopný vykonávať aspoň svoje najdôležitejšie ústavné povinnosti, nie je dôvod presúvať jeho právomoci, vyhlásil v reakcii na stanovisko konzília predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Rovnaký názor má aj Babiš, ktorý sa nazdáva, že Zeman "je schopný pracovať úplne normálne".

Senátny výbor má rokovať 9. novembra o ďalšom postupe pri možnom odňatí prezidentských právomocí Zemanovi v súvislosti s jeho zdravotným stavom.