Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenia v strednom Taliansku poškodili historické kostoly

Pohľad na Kostol svätého Antona zo 14. storočia, ktorý poškodilo zemetrasenie v malom talianskom mestečku Visso, 27. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Medzi vážne poškodenými budovami v časti Talianska, ktorú zasiahlo silné zemetrasenie aj v auguste, sú mnohé kostoly vrátane pútnického chrámu Santa Maria in Via v mestečku Camerino.

Rím 27. októbra (TASR) - Séria zemetrasení spôsobila v stredu večer rozsiahle škody na kultúrnom dedičstve talianskych regiónov Marche a Umbria. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala dnes agentúra APA.

Medzi vážne poškodenými budovami v časti Talianska, ktorú zasiahlo silné zemetrasenie aj v auguste, sú mnohé kostoly vrátane pútnického chrámu Santa Maria in Via v mestečku Camerino. Veža tohto kostola, ktorá bola poškodená aj pri zemetrasení v roku 1997, vydržala ničivé otrasy z 24. augusta, tentoraz sa však zrútila na priľahlý dom.



"Celé Camerino so svojím historickým jadrom je pamiatkou. Vecné škody sú enormné," povedal miestny starosta Gianluca Pasqui a dodal, že zemetrasenia tu zanechali vážne škody i na ďalšom chráme - Kostole sv. Filipa.

Zrútenie kostola hlásili aj z mesta Visso, kde malo jedno zo stredajších zemetrasení epicentrum. "Je to ako po bombardovaní," uviedli očití svedkovia, ktorých citovala APA.

Pohľad na Kostol svätého Antona zo 14. storočia, ktorý poškodilo zemetrasenie v malom talianskom mestečku Visso, 27. októbra 2016.
Foto: TASR/AP


Kostol Najsvätejšieho Spasiteľa v Campi pri mestečku Norcia, približne 20 kilometrov južne od Vissa, takisto po najnovších zemetraseniach skončil v troskách, uviedol miestny arcibiskup Renato Boccardo. V samotnom meste Norcia (pôvodným latinským názvom Nursia), rodisku sv. Benedikta, zanechalo škody už zemetrasenie z augusta. V roku 1979 tu otrasy spôsobili smrť piatich ľudí a 2000 obyvateľov pripravili o domov.

Škody na majetku v súvislosti so stredajšími zemetraseniami zaznamenali taktiež v historickom umbrijskom meste Cascia, spájanom s menom sv. Rity, patriacej medzi najobľúbenejších svätcov predovšetkým v tých krajinách Európy či Ameriky, kde sa používajú románske jazyky.