Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zemetrasenie na indonézskom ostrove Lombok má už 142 obetí

Na snímke muži odpratávajú trosky pred zničenou budovou po zemetrasení na indonézskom ostrove Bali 6. augusta 2018. Najmenej 91 mŕtvych a vyše 200 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré v nedeľu 5. augusta zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok. Foto: TASR/AP

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke desať kilometrov. Úrady najskôr vydali varovanie pred vlnou cunami, ale neskôr ho stiahli. Väčšinu ostrova postihol výpadok elektrickej energie.

Jakarta 6. augusta (TASR) - Najmenej 142 mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré v nedeľu zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok. Uviedla to v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľa vlády v provincii Západná Nusa Tenggara.



Predchádzajúca bilancia, o ktorej informoval hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof, hovorila o 91 obetiach a vyše 200 zranených. Hovorca očakával zvýšenie počtu obetí a uviedol, že záchranné práce komplikujú výpadky dodávok elektriny a komunikačné problémy. Do niektorých najviac postihnutých oblastí mali záchranári sťažený prístup. Podľa hovorcu, citovaného agentúrou AP, nie sú medzi obeťami domáci či zahraniční turisti.



Záchranári evakuovali približne 1000 domácich a zahraničných turistov z ostrovčeka Gili pri severozápadnom pobreží Lomboku.

Medzinárodné letiská na ostrovoch Lombok i susednom Bali, známych svojimi nedotknutými plážami a horami, zaznamenali menšie škody, avšak ich prevádzka nebola prerušená.


V Matarame, hlavnom meste ostrova Lombok, otrasy poškodili mnohé budovy, z ktorých väčšina bola postavená z nekvalitných materiálov. Pacientov v tamojšej nemocnici i v nemocnici v meste Denpasar na Bali evakuovali a ošetrovali na uliciach.

Ďalšími najviac postihnutými oblasťami sú Severný a Východný Lombok.

Zemetrasenie prišlo iba týždeň po tom, ako otrasy s magnitúdou 6,4 na ostrove Lombok pripravili o život 16 ľudí a vynútili si rozsiahlu evakuáciu turistov z oblasti vyhľadávanej sopky Rinjani.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.

Slováci sú v poriadku


Slovenskí občania na indonézskych ostrovoch Lombok a Bali, ktoré v nedeľu (5.8) zasiahlo zemetrasenie, sú podľa informácií slovenského rezortu diplomacie v poriadku. "Naše veľvyslanectvo v Jakarte je v kontakte so šiestimi skupinami občanov SR (štyri na Lomboku, dve na Bali)," spresnil šéf tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

"Podľa konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Indonézie sa medzi obeťami nenachádzajú zahraniční turisti," doplnil Skoček. Rezort však aj naďalej odporúča slovenským občanom, ktorí sa nachádzajú v uvedenej oblasti, aby rešpektovali pokyny miestnych úradov, dbali na zásady osobnej bezpečnosti a sledovali miestne médiá.

Výberová chronológia najsilnejších zemetrasení 21. storočia



26. decembra 2004 - Indonézia - Pri zemetrasení s magnitúdou 9,1–9,3 a následných prívalových vlnách cunami prišlo o život alebo zostalo nezvestných 230.000–280.000 ľudí. Epicentrum otrasov bolo v blízkosti indonézskej Sumatry. Postihnuté boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapure.

28. marca 2005 - Indonézia - V blízkosti severného pobrežia ostrova Sumatra pripravilo zemetrasenie s magnitúdou 8,7 o život vyše 1000 ľudí. Epicentrum bolo pri ostrove Nias a zničilo jeho hlavné mesto. Ostrov leží asi 1400 kilometrov severozápadne od indonézskeho hlavného mesta Jakarta.

12. septembra 2007 - Indonézia - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 zasiahlo indonézsky ostrov Sumatra. Upozornenie pred cunami následne vyhlásili úrady v Indonézii, Malajzii a na Srí Lanke, pre vybrané ostrovy aj v Indii a Austrálii. V celom regióne evakuovali niektoré úrady a budovy.

30. septembra 2009 - Samoa - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3 spôsobilo v Tichom oceáne cunami na ostrovoch Samoa a Americká Samoa. Hypocentrum zemetrasenia ležalo približne 190 kilometrov juhozápadne od Americkej Samoy v hĺbke 33 kilometrov.

27. februára 2010 - Čile - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,8 zasiahlo strednú časť Čile. Prírodná katastrofa si vyžiadala 525 mŕtvych a 25 ľudí zostalo nezvestných. Zemetrasenie a následné cunami spôsobili materiálne škody v odhadovanej výške 30 miliárd dolárov.

11. marca 2011 - Japonsko - Severovýchodnú časť Japonska zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Otrasy vyvolali cunami s výškou desiatok metrov, ktoré spôsobili obrovské škody. Približne 19.000 ľudí zahynulo alebo zostalo nezvestnými. Japonský výskumný tím zistil, že cunami dosiahlo v prefektúre Iwate výšku 38,9 metra. Vlna strhávala autá, zničila najmenej 18.000 domov a ďalších viac ako 130.000 domov poškodila. Najviac postihnutými boli prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima. Niekoľko minút triaslo aj budovami v hlavnom meste Tokio, ležiacom takmer 400 kilometrov južne od epicentra. To sa nachádzalo približne 130 kilometrov východne od mesta Sendai v prefektúre Mijagi.

2. apríla 2014 - Čile - Päť mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré zasiahlo severné pobrežie Čile a spôsobilo len menšie vlny cunami. Po prvom otrase nasledovalo najmenej desať silných dotrasov vrátane jedného z magnitúdou 6,2.

16. septembra 2015 – Čile - Zemetrasenie s magnitúdou 8,3 postihlo pobrežie v oblasti prístavného mesta Coquimbo a zničilo stovky domov. Zahynulo pri ňom 13 ľudí a 14 osôb utrpelo zranenia.

22. januára 2017 - Šalamúnove ostrovy - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 zasiahlo Šalamúnove ostrovy ležiace v Pacifiku. Ohnisko zemetrasenia ležalo neďaleko Papuy-Novej Guiney v hĺbke 167 kilometrov. Neboli hlásené žiadne úmrtia a ani materiálne škody.

26. februára 2018 - Viac ako 100 oficiálne oznámených obetí zemetrasenia s magnitúdou 7,5, ktoré zasiahlo ostrovný štát Papua-Nová Guinea.