Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie na východe Rakúska spôsobilo len menšie škody na budovách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slabšie zemetrasenie zaznamenali dnes aj v západnej časti Maďarska, odkiaľ nehlásili žiadne materiálne škody alebo zranenia.

Viedeň 25. apríla (TASR) - Východnú časť Rakúska zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdou 4,1, ktoré výrazne pocítili tamojší obyvatelia, spôsobilo však iba ľahšie škody na budovách. Agentúra APA o tom informuje s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG).

Epicentrum zemetrasenia zaznamenaného o 12.28 h sa nachádzalo pri dolnorakúskej obci Alland ležiacej necelých 30 kilometrov juhozápadne od Viedne. Otrasy vychádzajúce z hĺbky deviatich kilometrov pocítili ľudia v dolnorakúskych mestách Melk a Hollabrun, ako aj vo Viedni alebo v priesmyku Semmering.

Podľa vyjadrenia seizmologičky ZAMG Rity Meurersovej pre APA môžu zemetrasenia tejto intenzity spôsobiť "ľahké škody, ako napríklad trhliny v omietke". Doplnila, že kolegovia už dnes dostali takéto hlásenia, ako i najmenej 1800 hlásení od občanov, ktorí zemetrasenie pocítili. Okrem Dolného Rakúska a Viedne podľa nej hlásenia prichádzajú ojedinele aj zo spolkových krajín Horné Rakúsko a Burgenland.

Murersová upozornila na možnosť následných otrasov, z ktorých prvý zaznamenali o 12.49 h, pričom dosiahol magnitúdu 2,4.

Slabšie zemetrasenie zaznamenali dnes aj v západnej časti Maďarska, odkiaľ nehlásili žiadne materiálne škody alebo zranenia.