Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej deväť obetí, vlny ničili dediny

Foto: TASR/AP

Zemetrasením vyvolané 1,5 metra vysoké vlny zasiahli v stredu ostrov Santa Cruz. Poškodených alebo zničených zostalo 100 domov v piatich dedinách.

Sydney 7. februára (TASR) - Záchranári sa aj dnes usilovali dostať sa do odľahlých dedín na Šalamúnových ostrovoch, ktoré v stredu po silnom zemetrasení zasiahla vlna cunami.

Počet obetí sa zvýšil na najmenej deväť, pretože pod troskami zrútených domov objavili ďalšie telá, informovala dnes agentúra Reuters.

Medzi obeťami je aj jedno dieťa. Zemetrasením vyvolané 1,5 metra vysoké vlny zasiahli v stredu ostrov Santa Cruz. Poškodených alebo zničených zostalo 100 domov v piatich dedinách.

Vlny pripravili o život päť starších miestnych obyvateľov a dieťa, ktorí nestihli pred nimi včas ujsť, informoval hovorca premiéra krajiny. Tri ďalšie telá našli dnes, okolnosti úmrtia obetí však neboli bezprostredne známe.

Miestne úrady evidujú aj niekoľko nezvestných, píše AP. V dôsledku desiatok silných dotrasov sa obyvatelia pobrežných dedín doposiaľ báli vrátiť do svojich domovov. Vlnu cunami vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 8,0, ktoré postihlo oblasť v blízkosti mesta Lata v najvýchodnejšej provincii Šalamúnových ostrovov. Tie sa skladajú z vyše 200 ostrovov a majú zhruba 552.000 obyvateľov. Krajina leží v tzv. ohňovom kruhu, v oblasti tektonických a vulkanických zón. Viac než 50 ľudí zahynulo a tisícky ďalších prišlo o svoje domovy v apríli 2007 po zemetrasení s magnitúdou 8,1, ktoré postihlo západnú časť Šalamúnových ostrovov.