Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo najmenej 11 obetí

Záchranári vykladajú zranených ľudí zo sanitky pred nemocnicou v pakistanskom meste Saidu Šaríf 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Deväť ľudí zahynulo pri zrútení striech na severozápade Pakistanu, uviedli miestni predstavitelia. Podľa dostupných informácii utrpeli zranenia desiatky osôb.

Kábul/Islamabad 22. marca (TASR) - Najmenej 11 obetí si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo utorkové zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Miestne úrady hlásili desiatky zranených. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Epicentrum zemetrasenia bolo podľa údajov geologickej služby Spojených štátov (USGS) v hĺbke 187 kilometrov na severovýchode Afganistanu neďaleko obce Džurm ležiacej v provincii Badachšán. Otrasy bolo cítiť aj v častiach Indie či Tadžikistanu.

Deväť ľudí zahynulo pri zrútení striech na severozápade Pakistanu, uviedli miestni predstavitelia. Podľa dostupných informácii utrpeli zranenia desiatky osôb.

Afganské úrady zatiaľ hlásili dve obete a zhruba 20 zranených. Dodali, že vzhľadom na silu zemetrasenia očakávajú, že sa počet obetí ešte môže zvýšiť.

"Prvýkrát v mojom živote som zažil také silné zemetrasenie, všetci boli vystrašení," povedal obyvateľ afganskej metropoly Kábul. Dodal, že spolu so susedmi ostali na ulici niekoľko hodín, pretože sa obávali dotrasov.

Zemetrasenie spôsobilo v hornatých oblastiach Pakistanu aj zosuvy pôdy, ktoré narušili dopravu a zničili najmenej 19 domov. V pakistanskej metropole Islamabad mnoho ľudí po otrasoch utieklo zo svojich domovov a kancelárii na ulicu.

Agentúra AFP napísala, že severovýchod Afganistanu postihujú zemetrasenia často – a to najmä v oblasti pohoria Hindúkuš, ktoré sa nachádza blízko miesta stretu euroázijskej a indickej tektonickej dosky.

V dôsledku zemetrasenia z júna minulého roku v afganskej provincii Paktíka s magnitúdou 5,9 zahynulo viac než 1000 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 usmrtilo v roku 2005 tisíce ľudí v Pakistane a oblasti Kašmíru.