Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii neprežilo už viac ako 7000 ľudí

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia prehľadávajú ruiny zrútených budov v meste Harem pri tureckých hraniciach v sýrskej provincii Idlib 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

Celkovo vytiahli v Turecku z trosiek 7840 živých ľudí a zničených bolo 4748 budov, uviedol turecký viceprezident Fuat Otkay.

Ankara 7. februára (TASR/Teraz.sk) - Počet obetí pondelkového silného zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc presiahol v utorok už 7000. Záchranári pritom stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých pod troskami, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Podľa úradov a záchranárskych zložiek prišlo o život v Turecku 5434 ľudí a v Sýrii 1712 osôb. Celkový počet obetí na životoch sa tak vyšplhal na 7146.

Vládnu obavy, že počet obetí ešte neúprosne stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20.000. Záchranári spod trosiek budov stále vyťahujú ľudí, pričom záchrannú akciu na mnohých miestach komplikuje nepriaznivé chladné počasie.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Podľa predstaviteľa tureckej štátnej agentúry pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) bolo v Turecku pri zemetrasení zničených vyše 5700 budov, píše Reuters

Ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie v Turecku od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17.000 ľudí.

Podľa geologickej služby USA (USGS) išlo o najväčšie zemetrasenie zaznamenané na svete od zemetrasenia v odľahlej časti južného Atlantiku v roku 2021.

Členovia záchranných tímov nesú človeka z ruín zničenej budovy po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Berlín žiada otvorenie všetkých hraničných priechodov medzi Tureckom a Sýriou



Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v utorok na otvorenie všetkých hraničných priechodov medzi Tureckom a Sýriou. Cieľom je dosiahnuť, aby sa po ničivom zemetrasení dostala humanitárna pomoc rýchlo aj do Sýrie. Jediný otvorený hraničný priechod medzi oboma krajinami je totiž v dôsledku prírodnej katastrofy vážne poškodený. TASR správu prevzala z denníka Die Welt.

Šéfka nemeckej diplomacie zdôraznila, že otvorenie všetkých hraničných priechodov medzi oboma krajinami postihnutými zemetrasením je kľúčové. "Je teraz absolútne nevyhnutné, aby sa humanitárna pomoc dostala tam, kde je potrebná," uviedla politička strany Zelených v Berlíne.

Baerbocková apelovala aj na Moskvu, aby v tejto súvislosti využila svoj vplyv v Sýrii. Ako poznamenala, zásobovanie na severozápade Sýrie je beztak náročné. "Preto by mali všetci medzinárodní aktéri - vrátane Ruska - využiť svoj vplyv na sýrsky režim, aby aj tam mohla prísť humanitárna pomoc pre obete," povedala. Dodala, že sa nesmú stavať dodatočné prekážky, pretože ide o každú minútu.

Moskva patrí medzi hlavných politických, ekonomických a vojenských spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Predbežná bilancia počtu obetí sa v utorok zvýšila na najmenej 6256. Agentúra AFP spresnila, že podľa aktualizovaných dát v Turecku prišlo o život 4544 ľudí. Zo Sýrie hlásia 1712 obetí.

Belgicko postaví v Turecku poľnú nemocnicu na pomoc zraneným po zemetrasení



Brusel 7. februára (TASR) - Belgicko sa pripravuje na vyslanie pohotovostného lekárskeho tímu do Turecka. V oblasti postihnutej zemetrasením zriadi poľnú nemocnicu, pričom vyšle aj personál, ktorý bude poskytovať potrebnú lekársku pomoc miestnemu obyvateľstvu a zmierni tak tlak na turecké nemocnice. V utorok to oznámilo federálne ministerstvo zahraničných vecí, informuje spravodajca TASR.

Ministerstvo v správe pre médiá informovalo, že prví odborníci odídu do Turecka už v stredu spolu so zásielkou 10.000 spacích vakov, ktoré Belgicko posiela vzhľadom na extrémne poveternostné podmienky v zemetrasením zničenej oblasti.

Cielená lekárska pomoc vyplýva zo skutočnosti, že nemocnice na juhovýchode Turecka sú preťažené počtom zranených a ich maximálna kapacita už bola prekonaná. Tisíce ľudí s rôznymi stupňami zranení v súčasnosti nemajú prístup k pohotovostnej zdravotnej starostlivosti.

Aj preto turecké úrady požiadali o medzinárodnú pomoc, aby okrem pátracích a záchranných tímov krajiny, ktoré chcú pomáhať, vyslali aj špecializované poľné nemocnice. Belgicko na túto žiadosť okamžite zareagovalo a plánovací výbor pomoc riešil spolu s tureckým veľvyslanectvom v Bruseli. Špecializovaní lekári sú väčšinou dobrovoľníci zorganizovaní cez ministerstvo zdravotníctva a vojenský zdravotnícky personál.

Podľa informácií ministerstva poľná nemocnica ponúkaná Turecku dokáže ošetriť viac ako 100 pacientov denne a ubytovať najmenej 20 pacientov, ktorí môžu stráviť noc na pozorovaní.

Zdravotný tím sa bude skladať z belgických lekárov, ktorí sa špecializujú na urgentnú chirurgiu, s podporou sestier na pohotovosti a iných špecifických medicínskych profilov. Vyslaný tím bude môcť vykonávať aj operácie na mieste a poskytovať ďalšiu životne dôležitú lekársku pomoc.

V ponuke belgickej nemocnice bude aj špecifická služba s názvom "matka a dieťa". V závislosti od potrieb priamo v teréne vyslaný tím v počte 70 až 80 ľudí a poľná nemocnica zostanú na mieste niekoľko týždňov.

V stredu odíde do Turecka prieskumný tím, aby našiel vhodné miesta, kde môže byť poľná nemocnica postavená. Cez víkend odíde druhý tím, aby zriadil nemocnicu zriadil. Mala by byť v prevádzke najneskôr na budúci štvrtok (16.2). Poľnú nemocnicu zloženú z niekoľkých desiatok kontajnerov na miesto určenia prevezú lietadlá ministerstva obrany. Celá operácia bude stáť Belgicko približne osem miliónov eur.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Spod trosiek domu v Sýrii vyslobodili novorodenca spojeného s matkou pupočníkom



Predbežná bilancia počtu obetí mohutného zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, prekročila hranicu 6200.

Agentúra AFP spresnila, že podľa aktualizovaných dát v Turecku prišlo o život 4544 ľudí. Zo Sýrie hlásia 1712 obetí. Celkový počet obetí v oboch krajinách sa tak zvýšil na najmenej 6256.

Záchranári v oboch krajinách stále pátrajú po preživších, dodala AFP, podľa ktorej musia zápasiť aj s chladom, lejakom či snehom.

Zlé počasie v Anatólii ešte väčšmi ohrozuje aj životy samotných preživších, ktorí sa uchýlili pod stany alebo zostali pod holým nebom, len pri improvizovaných ohniskách.

Agentúra AFP v utorok informovala, že spod trosiek domu v obci na severe Sýrie sa podarilo vyslobodiť živé novorodeniatko, ktoré bolo ešte spojené s matkou pupočnou šnúrou.

Matka pri pondelkovom zemetrasení zahynula, uviedol jeden z príbuzných podľa AFP. Zomrel aj otec dieťatka, jeho štyria starší súrodenci i teta.

Video zo záchrannej akcie novorodeného dievčatka sa stalo na sociálnych sieťach virálnym.

Dieťa previezli do nemocnice v meste Afrín, kde ho lekári umiestnili do inkubátora a napojili na vnútrožilovú výživu. Podľa lekárov je jeho stav momentálne stabilizovaný, aj keď po prevoze bol zlý: dievčatko malo na tele niekoľko modrín a tržných rán. Doviezli ju aj silno podchladenú.

Dievčatko, ktoré sa narodilo v troskách domu po zemetrasení v sýrskej obci, leží v inkubátore v detskej nemocnici v sýrskom meste Afrín 7. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Ukrajina vyšle do Turecka po zemetrasení 87 záchranárov


Kyjev 7. februára (TASR) - Ukrajina v utorok oznámila, že do Turecka vyšle 87 záchranárov v súvislosti s ničivým zemetrasením, ktoré si vyžiadalo tisíce obetí v Turecku i susednej Sýrii. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajina pošle do Turecka "spojený pátrací a záchranný tím Štátnej pohotovostnej služby pozostávajúci z 87 osôb" vrátane desiatich členov letovej posádky, uvádza sa na webstránke vlády v Kyjeve.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sa rozprával s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a vyjadril "úprimnú sústrasť nad hroznou tragédiou, ktorá postihla obyvateľov Turecka v dôsledku zemetrasení".

"Informoval som ho (Erdogana) o rozhodnutí vyslať skupinu záchranárov a techniky z Ukrajiny do Turecka na pomoc pri prekonávaní následkov" zemetrasenia," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. Dodal, že "ukrajinskí špecialisti majú relevantné skúsenosti čo sa týka prekonávania následkov prírodných katastrof a do postihnutých oblastí dorazia čo najskôr".

AFP si všíma, že Ukrajina neohlásila pomoc Sýrii, ktorá je spojencom Moskvy. Ruské sily, ktoré už takmer rok vedú vojenskú ofenzívu voči Ukrajine, majú svoje základne aj v Sýrii. Turecko sa snažilo pôsobiť ako mediátor riešenia konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Nešťastie si v oboch krajinách vyžiadalo už 5200 obetí a očakáva sa, že toto číslo ešte porastie.

V Turecku ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17.000 ľudí. Podľa geologickej služby USA (USGS) išlo o najväčšie zemetrasenie zaznamenané na svete od zemetrasenia v odľahlej časti južného Atlantiku v roku 2021.

Letecký pohľad na zničené obytné budovy po zemetrasení v tureckom meste Hatay v utorok 7. februára 2023.
Foto: TASR/AP

V Turecko sa po zemetrasení zatiaľ podarilo zachrániť viac ako 8.000 ľudí



Z ruín zničených budov na juhovýchode Turecka sa po pondelkovom ničivom zemetrasení podarilo zachrániť už viac ako 8.000 ľudí, uviedol v utorok turecký viceprezident Fuat Oktay. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Oktay povedal, že ďalších 380.000 osôb zasiahnutých zemetrasením sa uchýlilo do vládnych prístreškov či hotelov. Iní našli dočasné útočisko v obchodných centrách, na štadiónoch, v mešitách a komunitných centrách, či strávili noc s dekami vonku pri ohni.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu uviedol, že do zasiahnutých oblastí nasadili už 28.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, informuje agentúra DPA.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Nešťastie si v oboch krajinách vyžiadalo už 5200 obetí a očakáva sa, že toto číslo ešte porastie.

V Turecku ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17.000 ľudí. Podľa geologickej služby USA (USGS) išlo o najväčšie zemetrasenie zaznamenané na svete od zemetrasenia v odľahlej časti južného Atlantiku v roku 2021.

Turecko: Po zemetrasení vypukol požiar v prístave Iskenderun



Hasiči už druhý deň bojujú s požiarom, ktorý zachvátil prístav v meste Iskenderun na juhu Turecka. Stalo sa tak v dôsledku zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu a vyžiadalo si niekoľko tisícok obetí. V utorok o tom informovali miestne médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Plamene sa v prístave rozhoreli v pondelok nad ránom po tom, čo sa v dôsledku zemetrasenia zrútil jeden z nákladných kontajnerov. Zábery z priemyselných kamier zobrazujú, ako z kontajnerov vychádzajú kúdoly čierneho dymu.

Turecké úrady poslali do Iskenderunu loď pobrežnej stráže, aby pomohla s hasením požiaru, ktorý sa v priebehu pondelka nepodarilo dostať pod kontrolu.

Spoločnosť Sealand, ktorá spadá pod medzinárodnú kontajnerovú prepravnú firmu Maersk, vo vyhlásení uviedla, že zemetrasenie závažne "poškodilo logistickú a dopravnú infraštruktúru okolo epicentra v meste Pazarcik vrátane prístavu v Iskenderune". Dodala, že prevádza prístavu bude dočasne pozastavená z dôvodu "štrukturálnych poškodení". Nákladná doprava bude preto odklonená do blízkych prístavov.

Holandsko vyslalo do Turecka druhý záchranný tím, armáda poskytla miliardu eur


Do južného Turecka dorazilo v utorok druhé lietadlo s holandskými záchranármi a 15 tonami vybavenia na pomoc obetiam pondelkových ničivých zemetraseniach v Turecku a Sýrii. Informuje o tom spravodajca TASR na základe správ holandských médií.

Prvý holandský záchranný tím so 65 ľuďmi a ôsmimi pátracími psami dorazil do zničenej oblasti v pondelok večer.

"Hneď ako vypustíme psov, sú preč a pátrajú po pachu ľudí," opísala situáciu Laura Potmaová z holandského záchranného tímu USAR, ktorej slová citoval spravodajský server DutchNews.nl.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že šesť holandských občanov, ktorí sa nachádzali v postihnutej oblasti, je stále nezvestných.

Záchranári odnášajú ženu, ktorú našli medzi troskami budovy zrútenej v dôsledku zemetrasenia v meste Elbistan na juhu Turecka v utorok 7. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Pomoc pre Turecko organizuje aj početná turecká komunita žijúca v Holandsku, ktorá zbiera oblečenie, jedlo a spacie vaky pre tých, ktorí prišli o svoje domovy.

Na špeciálnom bankovom účte holandského Červeného kríža na nákup zásob pre Turecko bolo v utorok ráno približne 1,2 milióna eur.

Pomocnú ruku partnerskej krajine z NATO podáva aj holandská armáda. Ministerka obrany Kajsa Ollongrenová poslancom parlamentu v utorok povedala, že pomoc zo strany jej rezortu presiahla už jednu miliardu eur. Polovica z toho je vo forme vybavenia, zo zásob holandských ozbrojených síl. Okrem toho Holandsko poskytlo finančnú podporu prostredníctvom rôznych fondov, aj prostredníctvom fondov EÚ.

Erdogan vyhlásil v provinciách zasiahnutých zemetrasením stav núdze



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v utorok stav núdze v desiatich juhovýchodných provinciách, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. Stav núdze potrvá tri mesiace, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Erdogan uviedol, že bude prijatá séria núdzových opatrení, aby do poškodených oblastí mohli prúdiť humanitárni pracovníci a finančná pomoc.

"Rozhodli sme sa vyhlásiť stav núdze, aby sme zaistili, že (záchranné a obnovovacie) práce môžu byť vykonané rýchlo... Rýchlo dokončíme tento proces na úrovni prezidentskej kancelárie a parlamentu," uviedol Erdogan v príhovore vysielanom v televízii.

Tamojšia vláda vyslala do zasiahnutých oblastí 50.000 humanitárnych pracovníkov a vyčlenila 100 miliárd lír (takmer päť miliárd eur) na finančnú pomoc. Záchrannú akciu v odľahlých oblastiach Turecka však v súčasnosti komplikuje silná snehová búrka, v dôsledku ktorej sa niektoré cesty stali neprejazdné, čo spomaľuje dodávky potravín a pomoci.

Vláda tureckého prezidenta je pritom na sociálnych sieťach vystavená kritike, pretože podľa niektorých reaguje pomaly. Zvládnutie tejto najväčšej prírodnej katastrofy, k akej počas Erdoganovej dve desaťročia trvajúcej vlády došlo, sa pritom môže ukázať ako kľúčové vzhľadom na nadchádzajúce tohtoročné prezidentské a parlamentné voľby.

UNESCO sa obáva poškodenia významných lokalít pri zemetrasení v Turecku a Sýrii



Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v utorok uviedla, že je pripravená poskytnúť pomoc po tom, čo boli pri pondelkovom zemetrasení v okolí turecko-sýrskych hraníc poškodené najmenej dve miesta, ktoré sa nachádzajú na jeho zozname Svetového dedičstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pri zemetrasení bolo poškodené starobylé sýrske mesto Aleppo i pevnosť v tureckom meste Diyarbakir a UNESCO sa obáva, že mohli byť zasiahnuté ešte najmenej tri ďalšie lokality Svetového dedičstva.

"Naša organizácia poskytne v rámci svojho mandátu pomoc," uviedla generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

UNESCO vo vyhlásení ďalej uvádza, že spolu s partnermi už vykonalo prvú previerku škôd, ktoré ničivé zemetrasenie spôsobilo. Organizácia je pritom mimoriadne znepokojená najmä v súvislosti s Aleppom, ktoré bolo v roku 2013 zaradené medzi lokality Svetového dedičstva v ohrození pre prebiehajúcu občiansku vojnu.

"Výrazne škody sme zaznamenali na citadele. Zrútila sa východná veža starého mestského opevnenia a bolo poškodených niekoľko budov a trhovísk," uviedlo UNESCO.

Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane v utorok 7. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Aleppo bolo pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii významným centrom obchodu v krajine. Je považované za jedno z najdlhšie obývaných miest, no bolo poškodené pri brutálnom obliehaní mesta vládnymi silami, píše AFP.

UNESCO okrem toho uviedlo, že bolo zarmútené správami o "zrútení niekoľkých budov" v pevnosti Diyarbakir a priľahlých záhradách Hevsel. Podotklo, že celá táto oblasť bolo významným centrom v rímskom, novoperzskom, islamskom i osmanskom období.

Vzhľadom na počasie a odľahlosť niektorých oblastí sa UNESCO domnieva, že mohli byť v Turecku poškodené aj ďalšie tri lokality ležiace blízko epicentra.

Ide o neolitickú lokalitu Göbekli Tepe, kde sa nachádzajú najstaršie známe megality staré približne 10.000 rokov. UNESCO sa obáva aj o vrch Nemrut, známy obrovskými antickými sochami, ktoré sú súčasťou starobylej kráľovskej hrobky. Tretím miestom je novochetitské archeologické nálezisko Arslantepe pri meste Malatya, ktoré zemetrasenie zasiahlo.

"UNESCO mobilizuje expertov a snaží sa zhotoviť presný súpis škôd s cieľom rýchlo zaistiť stabilizáciu lokalít," uviedlo UNESCO.

EÚ posiela viac než 1150 záchranárov a 70 psov do Turecku

EÚ prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany posiela viac než 1150 záchranárov a 70 záchranných psov z 19 európskych krajín na pomoc Turecku, ktoré v noci na pondelok zasiahlo zemetrasenie. V utorok to oznámil eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) spresnilo, že ide o 17 členských krajín EÚ vrátane Slovenska, Albánsko a Čiernu horu.

Do Turecka ako prví prišli záchranári z Rumunska, Bulharska a Maďarska, napísal v pondelok Lenarčič na Twitteri. Eurokomisár sa poďakoval všetkým zúčastnením krajinám.

Ambasádor Sýrie uistil OSN: Pomoc po zemetrasení sa dostane ku všetkým Sýrčanom


Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bassám Sabbágh požiadal v pondelok OSN a všetky členské štáty o pomoc pri záchranných prácach po ničivom zemetrasení, o zdravotné služby, náhradné prístrešky a potraviny. Uviedol to portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres ubezpečil sýrskeho veľvyslanca, že organizácia urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vojnou zničenej krajine v tejto "veľmi ťažkej situácii".

Sabbágh zdôraznil, že sýrska vláda je pripravená pomáhať a koordinovať humanitárne dodávky tak, aby sa dostali ku "všetkým Sýrčanom na všetkých územiach Sýrie, aj keď Damask ich nemá všetky pod kontrolou".
Otrasmi postihnutá oblasť v Sýrii je rozdelená na územie kontrolované vládou a na poslednú enklávu kontrolovanú opozíciou, ktorá je obkolesená vládnymi silami a hraničí s Tureckom.

Sabbágh dostal otázku, či pomoc darovaná Sýrii dospeje ku všetkým obyvateľom, a veľvyslanec uistil, že áno.

"Ubezpečujeme OSN, že sme pripravení pomáhať a koordinovať poskytovanie pomoci všetkým Sýrčanom na celom území Sýrie," povedal veľvyslanec po stretnutí so šéfom OSN Guterresom, na ktorom mu odovzdal žiadosť sýrskej vlády o pomoc.

Na snímke mapa, ktorá zobrazuje silné zemetrasenie na juhovýchode Turecka v pondelok 6. februára 2023. Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci.
Foto: TASR/AP


Po zemetrasení v Sýrii ušlo 20 mužov z väznice, kde zadržiavajú najmä členov IS


Väzni sa po pondelkovom smrtiacom zemetrasení vzbúrili vo väznici na severozápade Sýrie, kde sú zadržiavaní prevažne členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS), a najmenej 20 ich ušlo. Tlačovej agentúre AFP to v utorok povedal väzenský zdroj.

Vo väznici vojenskej polície v meste Rádžú neďaleko hranice s Tureckom je umiestnených okolo 2000 väzňov, z nich asi 1300 je podozrivých bojovníkov IS, uviedol zdroj.

Vo väzení sa nachádzajú aj bojovníci síl vedených Kurdmi.

"Pri zemetrasení bolo postihnuté aj mesto Rádžú a väznica. Následne sa väzni začali búriť a ovládli časti väzenia," povedal predstaviteľ tohto zariadenia, ktoré majú pod kontrolou proturecké frakcie.

"Ušlo približne 20 väzňov... a sú to podozriví militanti z IS," dodal.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovali v regióne desiatky dotrasov, spôsobilo na väznici škody. Jej múry a dvere popraskali.

Pri tomto ničivom zemetrasení v Sýrii, ktoré malo epicentrum v juhozápadnom Turecku, zahynulo v pondelok najmenej 1444 ľudí, oznámila sýrska vláda a záchranári.

Účastníci zapaľujú sviečky počas sviečkovej vigílie za obete zemetrasenia v Sýrii a Turecku v pakistanskom Islamabade 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


V oblastiach na severozápade Sýrie ovládaných povstalcami prišlo o život najmenej 733 ľudí a vyše 2100 utrpelo zranenia, uviedla humanitárna organizácia Biele prilby.

Incident vo väzení v Rádžá nasledoval po decembrovom útoku členov IS na bezpečnostný komplex v ich bývalej faktickej sýrskej metropole Rakka a cieľom bolo oslobodiť džihádistov z tamojšej väznice. Útok bol prekazený, ale zahynulo šesť príslušníkov bezpečnostných síl vedených Kurdmi, ktorí tú oblasť kontrolujú.

Konflikt v Sýrii sa začal v roku 2011 surovým potlačením pokojných protivládnych protestov a vystupňoval sa až tak, že sa doň zapojili zahraničné veľmoci a džihádisti z celého sveta. Zahynulo v ňom takmer pol milióna ľudí a o domov prišla približne polovica predvojnového obyvateľstva Sýrie, pričom mnohí našli útočisko v Turecku.

Biden uistil Erdogana: USA poskytnú "všetku možnú pomoc" obetiam zemetrasenia


Americký prezident Joe Biden sľúbil v pondelok v telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že Spojené štáty pošlú Turecku "všetku možnú" pomoc, akú potrebuje na spamätanie sa z ničivého zemetrasenia, ktoré malo magnitúdu 7,8. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Prezident Biden potvrdil pripravenosť Spojených štátov poskytnúť nášmu spojencovi v NATO, Turecku, všetku možnú pomoc potrebnú po takejto tragédii," uviedol Biely dom v oznámení. "Prezident informoval, že americké tímy urýchlene odchádzajú do Turecka pomôcť mu v pátraní a záchrane ľudí, plniť potreby ranených a vysídlených a koordinovať aj ďalšiu pomoc," doplnil Biely dom.

Biden už pred telefonátom vyjadril na svojom oficiálnom účte na Twitteri "hlboký smútok" nad katastrofou, pri ktorej zahynuli v Turecku a Sýrii tisíce ľudí.

"Cítim hlboký smútok nad stratou ľudských životov a skazou spôsobenou zemetrasením s Turecku a Sýrii. Nariadil som svojmu tímu, aby pokračoval v pozornom sledovaní situácie, koordinoval pomoc s Tureckom a poskytol všetku možnú pomoc," dodal Biden v tvíte.

"Dnes sú naše srdcia a náš najhlbší súcit s tými, ktorí prišli o svojich drahých milovaných, s tými, ktorí sú ranení, a s tými, ktorí majú domovy a podniky zničené," uviedol Biden.

Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Biely dom v neskoršom oznámení po telefonáte oboch prezidentov napísal, že humanitárne organizácie podporované Spojenými štátmi už pomáhajú odstraňovať aj skazu v Sýrii.

Keďže Sýriu stále sužuje občianska vojna a USA nemajú žiadne diplomatické vzťahy s vládou prezidenta Bašára Asada, pomoc Sýrčanom zasiahnutým zemetrasením je zložitejšia. "Sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme naplnili humanitárne potreby sýrskeho ľudu," vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Hovorca ďalej informoval, že Spojené štáty posielajú dva pátracie a záchranné tímy, každý so 79 členmi, pričom koordináciu s tureckými partnermi majú na starosti ministerstvo obrany a agentúra USAID.

Kirby tiež uviedol, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už skôr rozprával s tureckým kolegom Mevlütom Čavušoglom a ponúkol mu pomoc.