Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po zemetrasení na indonézskom ostrove Jáva hlásia už 56 obetí

Na archívnej snímke sú mrakodrapy v indonézskej Jakarte. Foto: TASR/AP

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek. Toto súostrovie totiž leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.

Jakarta 21. novembra (TASR) - Najmenej 56 mŕtvych a vyše 700 zranených si vyžiadalo plytké zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo západnú časť indonézskeho ostrova Jáva. Otrasy v oblasti taktiež poničili množstvo budov a vyvolali zosuvy pôdy. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informuje agentúra AFP.

Epicentrum otrasov bolo pri meste Cianjur (vysl. "čiandžur"), ležiacom zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, v ktorom boli otrasy taktiež citeľné. AFP uvádza, že evakuácia kancelárií bola nariadená aj jej spravodajcom pracujúcim v Jakarte vo výškovej budove.

Podľa americkej geologickej služby USGS aj miestneho indonézskeho Meteorologického, klimatologického a geofyzikálneho úradu (BMKG) išlo o otrasy s magnitúdou 5,6, ktoré vychádzali z hĺbky približne 10 kilometrov. Varovanie pred cunami úrady nevydali.

"Údaje z hlavného okresného tímu hovoria o 56 mŕtvych a vyše 700 zranených. Mnohí ľudia sú stále uväznení (pod troskami), predpokladáme tak, že počet obetí a zranených časom ešte porastie," povedal šéf provincie Západná Jáva Ridwan Kamil.

Šéf samosprávy oblasti Cianjur Herman Suherman zase uviedol, že väčšinu z úmrtí zaznamenali v jednej z tamojších nemocníc. Obeťami boli najmä ľudia, ktorých usmrtili úlomky zrútených budov. Zmienená nemocnica sa po zemetrasení ocitla bez elektrického prúdu a lekári tak nemohli vykonávať mnohé zákroky. Okrem výpadku prúdu čelí nemocnica prílevu pacientov a nedostatku zdravotníckeho personálu.

V oblasti boli poškodené desiatky budov, vrátane islamskej internátnej školy či nemocnice.
Zranených, medzi ktorými je aj veľa detí, ošetrujú záchranári aj pred nemocnicami, na parkoviskách či terasách. Indonézsky geofyzikálny úrad BMKG tiež informoval, že v oblasti dosiaľ zaznamenali 25 dotrasov a obyvateľov varoval pred ďalšími.

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek. Toto súostrovie totiž leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.