Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v juhozápadnej Číne a prívalové dažde zabíjali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prívalové dažde v Číne zabili najmenej 16 ľudí a postihli pol druha milióna ľudí v južných i severných častiach krajiny, zemetrasenie v s magnitúdou 5,7 zabilo štyroch ľudí a vyše sto zranilo.

Peking 25. júna (TASR) - Zemetrasenie v juhozápadnej Číne s magnitúdou 5,7 zabilo v nedeľu štyroch ľudí a vyše sto zranilo, z toho 20 vážne, informovala dnes čínska tlačová agentúra Sinchua.

Traja ľudia prišli o život v provincii Jün-nan a ďalší v susednej provincii S'-čchuan po tom, ako v nedeľu o 15.59 h miestneho času (9.59 SELČ) zasiahlo zemetrasenie hraničnú oblasť medzi nimi. Otrasy zničili množstvo domov, záchranári poslali do oblasti stany, deky a oblečenei.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 zabilo vlani v marci v provincii Jün-nan 25 ľudí a poškodilo tisíce domov. Oblasť sa nachádza asi 2300 kilometrov na juhozápad od Pekingu.

Najhoršie čínske zemetrasenie v ostatných rokoch, s magnitúdou 7,9, zasiahlo v máji 2008 provinciu S'-čchuan. Pri otrasoch zahynulo, respektíve zostalo nezvestných okolo 90.000 ľudí.


Silné prívalové dažde zabili v Číne najmenej 16 ľudí

Prívalové dažde v Číne zabili najmenej 16 ľudí a postihli pol druha milióna ľudí v južných i severných častiach krajiny, informovali dnes čínske štátne médiá.

Tlačová agentúra Sinchua uviedla, že v južnej provincii Kuang-si silné dažde počas uplynulých troch dní postihli 450.000 ľudí a zničili všetku úrodu. Ďalších vyše 730.000 ľudí postihli prívalové dažde v provincii Ťiang-si a 312.000 v priľahlej provincii Kuang-tung.

Sinchua citovala predstaviteľa miestnej správy, podľa ktorého priame ekonomické straty dosiahli doteraz 20,3 milióna dolárov a že vodné hladiny v 10 vodných nádržiach a na niekoľkých veľkých riekach vystúpili nad bezpečnú úroveň.

Povodne vyvolané dažďovými búrkami zasiahli aj oblasti Vnútorného Mongolska na severe Číny.