Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Tokiu si vyžiadalo najmenej 23 zranených

Na snímke cestujúci vystupujú z vlaku na stanici v Tokiu. Foto: TASR/AP

Ľudia na viacerých miestach japonského hlavného mesta uviazli vo výťahoch, ktoré sa pri otrasoch automaticky zastavili.

Tokio 7. októbra (TASR) - odľa aktualizovaných údajov utrpelo najmenej 32 ľudí zranenia po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo vo štvrtok večer miestneho času oblasť japonskej metropoly Tokio a jej okolie. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Podľa piatkovej správy Japonského meteorologického ústavu (JMA) malo zemetrasenie magnitúdu 5,9. Pôvodne ústav informoval o otrasoch s magnitúdou 6,1.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré nastalo o 22.41 h tamojšieho času (15.41 SELČ) v hĺbke 80 kilometrov, sa podľa Japonského meteorologického ústavu nachádzalo v prefektúre Čiba, východne od Tokia.

Otrasy si vyžiadali aj dočasné pozastavenie vlakovej dopravy i metra. Podľa úradov však zemetrasenie nespôsobilo väčšie materiálne škody ani riziko vzniku vĺn cunami.

Úrady v súvislosti s otrasmi nezaznamenali v jadrových zariadeniach v oblasti nijaké odchýlky od normálnych hodnôt.

Prevádzkovateľ elektrickej siete TEPCO informoval, že v centre Tokia sa bez elektrického prúdu dočasne ocitlo približne 250 domov. Dočasne bola pozastavená premávka rýchlovlakov šinkansen do Tokia, rovnako ako metro a okružná železničná linka premávajúca cez centrum hlavného mesta. Po bezpečnostných kontrolách sa však ich premávky obnovili.

Ľudia na viacerých miestach japonského hlavného mesta uviazli vo výťahoch, ktoré sa pri otrasoch automaticky zastavili. Vo viacerých častiach metropoly boli poškodené aj podzemné vodovodné potrubia. Nový japonský premiér Fumio Kišida na Twitteri vyzval ľudí, aby sledovali správy a dávali si na seba pozor. Uviedol tiež, že zemetrasenie bolo najsilnejším, aké Tokio zažilo od marca 2011.