Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie vo Francúzsku napáchalo škody za 150 až 200 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina poškodených budov sú staršie usadlosti, ktorých odolnosť pri zemetraseniach je veľmi obmedzená, objasnil generálny riaditeľ poisťovne Saretec Jean-Vincent Raymondis.

Paríž 20. júna (TASR) – Zemetrasenie, ktoré 16. júna zasiahlo západné Francúzsko, poškodilo viac ako 5000 budov, pričom celková výška škôd sa odhaduje na 150 až 200 miliónov eur. S odvolaním sa na poisťovňu Saretec o tom v noci na pondelok informovala rozhlasová stanica Europe1 monitorovaná agentúrou TASR.

Podľa zistení poisťovne má približne 100 budov veľké škody spojené s čiastočným zrútením nosných konštrukcií. Ďalších 300 budov má čiastočné poškodenie nosných konštrukcií, pričom k ich zrúteniu nedošlo.

Vedenie poisťovne pritom očakáva, že počet poistných udalostí sa môže zvyšovať, keďže sa postupne zisťujú aj tie škody, ktoré obyvatelia ani záchranné služby pri vykonávaní počiatočných záchranných prác nespozorovali.

Väčšina poškodených budov sú staršie usadlosti, ktorých odolnosť pri zemetraseniach je veľmi obmedzená, objasnil generálny riaditeľ poisťovne Saretec Jean-Vincent Raymondis.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 5,3 až 5,8 nastalo minulý piatok o 18.38 h SELČ v obci Cram-Chaban ležiacej na polceste medzi La Rochelle a Niort v departemente Charente-Maritime. Išlo o najväčšie zemetrasenie v tomto regióne i v kontinentálnom Francúzsku za posledných 50 rokov.

Seizmológovia po piatkovom zemetrasení zaznamenali sériu dotrasov, pričom najsilnejší z nich - s magnitúdou 5,0, v sobotu nadránom. Nevylučujú ani ďalšie silnejšie dotrasy, rovnako ako ďalšie zemetrasenie.