Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Stalo sa za posledné hodiny vo svete: Zemetrasenia, záplavy i nehody

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V Indonézii sa zrútila budova - päť ľudí zahynulo, siedmi sú stále pod troskami. Pri nehode v bani na juhozápade Číny zahynulo 22 zamestnancov.

Šanghaj 4. júna (TASR) - Dvadsaťdva zamestnancov zahynulo pri nešťastí v uhoľnej bani na juhozápade Číny. Informovala o tom dnes oficiálna tlačová agentúra Sinchua. Ide o najnovšiu banskú tragédiu, ktorá opäť poukazuje na zlé bezpečnostné opatrenia v čínskom banskom priemysle. Čína je pritom najväčším producentom uhlia na svete, napísala agentúra Reuters.

Nehodu, ku ktorej došlo v utorok popoludní v bani Jan-ši-tchaj v meste Čchung-čching, spôsobila "príhoda s plynom". Uviedli to regionálne úrady, ale podrobnosti neposkytli. Nie je jasné, či nastal aj výbuch.

V čase nešťastia pracovalo v šachte celkovo 28 baníkov a šiestim sa podarilo uniknúť do bezpečia vrátane dvoch, ktorí utrpeli zranenia.

Bane v Číne patria k najnebezpečnejším na svete kvôli nedodržiavaniu bezpečnostných predpisov a prílišnej snahe vyhovieť veľkému dopytu po uhlí v obrovskej ekonomike. Situácia sa však v posledných rokoch zlepšuje, pretože sa posilnili inšpekcie pracovných podmienok, napísala agentúra AP.

V Indonézii sa zrútila budova - päť ľudí zahynulo, siedmi sú stále pod troskami

Jakarta 4. júna - Počet obetí pádu budovy v indonézskej provincii Východný Kalimantan dnes stúpol na päť, pričom sedem ľudí je stále uväznených pod troskami. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na indonézskeho predstaviteľa.

Čiastočne postavená trojposchodová komerčná budova sa zrútila v utorok, zranenia utrpeli desiatky stavebných robotníkov.

"Sedem ľudí je stále pochovaných pod sutinami," uviedol hovorca Národného úradu pre riešenie následkov katastrof.

Tisíce ľudí uviazli na juhu Čile po hustom lejaku a mohutných záplavách

Santiago 4. júna - Tisíce ľudí uviazli v južnom Čile po nezvyčajne hustom lejaku, ktorý tento týždeň spôsobil záplavy a mohutné vyliatie riek z brehov. Informoval o tom v utorok večer vládny úrad pre núdzové situácie ONEMI, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Niektoré obce sú bez pitnej vody alebo elektriny a cesty sú neprejazdné - platí to pre južné oblasti Los Ríos, Biobío, Araucanía, Los Lagos a Aysén.

Uviazlo približne 4000 ľudí a ďalších vyše 50.000 obyvateľov ostalo bez elektrickej energie.

Meteorológovia však predpovedajú v oblasti ďalší dážď. V regióne pritom sídli väčšina celulózového priemyslu krajiny.

Zatiaľ neboli hlásené žiadne úmrtia ani vážne škody.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,4 otriasalo budovami v Lime; cunami neprídu

Lima 4. júna - Zemetrasenie s magnitúdou 5,4, ktoré v utorok otriasalo budovami v peruánskom hlavnom meste Lima, nevyvolá prívalové vlny cunami. Informovali o tom štátne úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Zemetrasenie spôsobilo, že ľudia v húfoch vybiehali z kancelárskych budov a domov.

K otrasom došlo 72 kilometrov juhozápadne od pobrežia metropoly Lima, uviedol peruánsky geofyzikálny ústav a úrad civilnej obrany.

Geofyzikálny ústav najprv stanovil magnitúdu zemetrasenia na 5,0 a potom ju zvýšil na 5,4.

Zatiaľ neboli hlásené žiadne škody.