Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Žena narodená počas španielskej chrípky prežila už druhú pandémiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Friedmanová sa narodila na zaoceánskom parníku, ktorý v roku 1918 viezol imigrantov z Talianska do mesta New York.

Mohegan Lake 28. apríla (TASR) - Žena vo veku 101 rokov z amerického štátu New Yorku, ktorá sa narodila počas pandémie španielskej chrípky, prežila ochorenie COVID-19. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Angelinu Friedmanovú, ktorá žije v opatrovateľskom domove v mestečku Lake Mohegan v štáte New York, previezli 21. marca do nemocnice na menší lekársky zákrok. Ten však odložili, keď sa zistilo, že má pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom.

Žena, ktorá prekonala aj rakovinu, mala niekoľko týždňov občasnú horúčku, ale nakoniec jej 20. apríla vyšiel negatívny test na koronavírus. V pondelok to uviedla televízia WPIX.

"Moja matka pohromy prežije," povedala Friedmanovej dcéra Joanne Merolová a dodala: "Má DNA nadčloveka."

Friedmanová sa narodila na zaoceánskom parníku, ktorý v roku 1918 viezol imigrantov z Talianska do mesta New York. Jej matka zomrela pri pôrode.

Friedmanová prežila svojho manžela Harolda a aj svojich desať súrodencov.

Španielska chrípka z roku 1918 so svojimi približne 50 miliónmi mŕtvych po celom svete dominuje medzi modernými pandémiami.

Pôvod epidémie, zistenej prvýkrát v marci 1918 v Spojených štátoch, zostáva nejasný. Mohla vyjsť z Číny (tak ako pandémia nového koronavírusu), žiadny dôkaz však túto teóriu nepotvrdil. Epidémia pred sto rokmi vďačí za svoj prívlastok hlavne tomu, že španielska tlač bola medzi prvými, kto o chorobe v máji 1918 v Európe informoval.