Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Žena žaluje Babiša za výroky, že účastníci protestov sú zaplatení

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vysvetlila, že ľudia demonštrujú úplne nezištne, sami si robia transparenty, platia si cesty do Prahy.

Praha 4. septembra (TASR) - Žalobou na predsedu českej vlády Andreja Babiša sa v stredu začal zaoberať Okresný súd Praha-západ. Žalobu na ochranu osobnosti podala Jana Filipová, ktorá sa zúčastnila na demonštráciách usporiadaných spolkom Milión chvíľok pre demokraciu. Nepáčia sa jej Babišove vyhlásenia, že demonštrujúci ľudia boli zaplatení. Samotný premiér na súd neprišiel. Súd rozhodne v piatok 6. septembra, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Filipová v žalobe žiada písomné ospravedlnenie za Babišove výroky v televízii na adresu demonštrantov. "Neviem si predstaviť, že by niekto demonštroval 16 hodín v kuse a 16 hodín v kuse kričal. Len tak, lebo sa nudí. Takže asi nejaká motivácia tam bude," povedal okrem iného Babiš vlani v júli v českej televízii Nova. "Nevravím, že všetci, ale niektorých tých ľudí poznáme. Chodia s nami rok a pol a sú proti nám," dodal.

O niekoľko týždňov, po akcii k 21. augustu pred Českým rozhlasom, kde proti Babišovi protestovalo niekoľko desiatok ľudí, premiér v televízii Barrandov uviedol: "Tí ľudia sú zaplatení. Sú to politickí odporcovia na objednávku." Demonštranti na to reagovali slovami, že je to klamstvo a "niekto si nevie predstaviť, že by niekto robil niečo zadarmo".

Filipová, z obce Koloveč s 1000 obyvateľmi, sa snažila Babiša primäť k ospravedlneniu osobne, predžalobnou výzvou alebo otvoreným listom.

Vysvetlila, že ľudia demonštrujú úplne nezištne, sami si robia transparenty, platia si cesty do Prahy. "Takže jednoznačne je to lož, čo pán premiér povedal... Ľudia pokladajú post premiéra za určitú morálnu autoritu a nepredpokladajú, že povie nejakú lož," dodala Filipová, citovaná portálom Novinky.cz.

Babišove výroky zasiahli aj do jej osobného života, keďže dostávala správy od neznámych ľudí, kde ju označovali za "Kalouskovu platenú šľapku" a podobne, dokonca oveľa horšie, vyhlásila Filipová. Podľa jej slov výnimkou neboli ani vyhrážky jej fyzickou likvidáciou.

Babišov právny zástupca uviedol, že sú presvedčení, že vyslovené výroky nemohli priamo zasiahnuť do osobnostných práv žalobkyne.