Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Žena sa otrávila botulotoxínom v sardinkách z reštaurácie v Bordeaux

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Botulizmus je závažné neurologické ochorenie, ktoré vzniká konzumáciou nesprávne skladovaných potravín obsahujúcich jed botuloxín.

Bordeaux 13. septembra (TASR) - Vo Francúzsku zomrela na botulizmus žena, ktorá minulý týždeň zjedla v reštaurácii v Bordeaux sardinky. Otrávilo sa aj ďalších 12 ľudí, ktorí jedli v rovnakej reštaurácii a teraz sa podrobujú liečbe, píše TASR podľa stredajšej správy agentúry AFP.

Botulizmus je závažné neurologické ochorenie, ktoré vzniká konzumáciou nesprávne skladovaných potravín obsahujúcich jed botuloxín. Prejavuje sa ochrnutím svalov, ktoré trvá niekoľko týždňov, pričom najväčším nebezpečenstvom je postihnutie dýchacích svalov. Botulizmus je smrteľný v približne piatich až desiatich percentách prípadov.

Francúzske úrady v utorok večer uviedli, že reštaurácia Tchin Tchin Wine Bar v Bordeaux na juhozápade krajiny si podávané sardinky sama skladovala.

Štátna príslušnosť zosnulej ženy, ktorá mala údajne 32 rokov, nebola bezprostredne známa. Miestna nemocnica v stredu informovala, že urgentnú starostlivosť stále poskytuje 12 otráveným ľuďom, päť z nich dýcha pomocou prístrojov.

Podľa jedného z lekárov sú medzi otrávenými aj občania USA, Írska a Kanady. Uviedol tiež, že do vlasti sa vrátil liečiť jeden otrávený Nemec a jeden obyvateľ Barcelony.

Všetci nakazení jedli sardinky v reštaurácii Tchin Tchin Wine Bar od 4. do 10. septembra.

Botulizmus má inkubačnú dobu niekoľko dní, takže zdravotnícke úrady zatiaľ nedokázali vylúčiť ďalšie prípady tohto ochorenia.