Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ženu zadržali za odovzdávanie správ Rusom o mieste manželovho útvaru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najdôležitejšia domáca bezpečnostná agentúra SBU pravidelne informuje o zatknutí ľudí, ktorí sú podľa nej špióni a boli prichytení pri odovzdávaní vojenských tajných informácií Moskve.

Kyjev 2. septembra (TASR) - Ženu z východnej Ukrajiny zadržali pre obvinenia z posielania informácií ruskej vojenskej spravodajskej službe. V piatok to oznámila ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Nemenovaná 31-ročná žena z Dnepropetrovskej oblasti odovzdávala informácie o lokalitách vojenských budov a výzbroje na frontových líniách v Doneckej a Záporožskej oblasti, napísala SBU na sociálnej sieti Telegram. Manžela sa pýtala na umiestnenie jeho útvaru a ďalších ukrajinských jednotiek na frontovej línii, dodala SBU.

"Informácie, ktoré dostala cez odkazové aplikácie, odovzdávala ruskej vojenskej tajnej službe a potom boli využité na delostrelecké a letecké útoky," uviedla SBU v ozname.

"Robila to napriek faktu, že je vydatá za vojaka ukrajinských ozbrojených síl a že majú spolu syna," zdôraznila SBU.

Ukrajinské spravodajské služby sa od začiatku ruskej invázie snažia narušiť sieť ruských agentov a pozatýkať ich. Najdôležitejšia domáca bezpečnostná agentúra SBU pravidelne informuje o zatknutí ľudí, ktorí sú podľa nej špióni a boli prichytení pri odovzdávaní vojenských tajných informácií Moskve.