Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTO:Proti Trumpovi protestovali tisíce ľudí v USA, Európe i Austrálii

Nespokojní ľudia vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Na zhromaždení v centre austrálskeho Sydney zaznamenali až desaťtisícovú účasť. Organizátori pritom zdôraznili, že ide o všeobecný protest proti nenávisti, úzkoprsosti a mizogýnii.


Washington 21. januára (TASR) - Státisíce ľudí sa dnes zišli v parku National Mall pred washingtonským Kapitolom, aby vyjadrili svoj protest proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. K takzvanému Pochodu žien sa pridali demonštranti aj v mnohých mestách USA a sveta.

Park National Mall zaplnili Trumpovi odporcovia - ženy aj muži - v ružových čiapkach s transparentmi vyjadrujúcimi nesúhlas s vyjadreniami a politikou nového prezidenta. Masové protestné zhromaždenie sa uskutočnilo len deň po Trumpovej slávnostnej inaugurácii pred Kapitolom.

Organizátori pôvodne očakávali zhruba 250.000 účastníkov, potom však svoju predpoveď zvýšili na vyše pol milióna. Priveľký počet demonštrantov dokonca znemožnil pôvodný plán spoločného pochodu k Bielemu domu. Účastníkov napokon vyzvali, aby sa na trasu vydali postupne po skupinách a alternatívnymi trasami.
Vystúpenie Madonny počas protestu.
Foto: TASR/AP

Washingtonský Pochod žien podporila aj Hillary Clintonová, ktorú vo vlaňajších prezidentských voľbách porazil Donald Trump.

Súdiac podľa vyťaženosti washingtonského metra sa dnes po americkej metropole v súvislosti s protestom pohybovalo výrazne viac ľudí než v deň Trumpovej inaugurácie.

Podobné antitrumpovské zhromaždenia sa konali aj iných veľkých mestách USA vrátane Chicaga, Bostonu, Seattle a Los Angeles.
Protestujúci v Bostone.
Foto: TASR/AP

Akcia Pochod žien bola pôvodne naplánovaná ako jediný pochod vo Washingtone, postupne sa však rozšírila až na približne 670 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a v 58 krajinách sveta. Očakáva sa, že celkový počet účastníkov globálne prevýši dva milióny.

Organizátori chcú vyjadriť nesúhlas s protiženskými, rasistickými, homofóbnymi a nábožensky netolerantnými výrokmi, ktoré podľa nich charakterizovali Trumpovu predvolebnú kampaň.

Tisíce ľudí sa zišli na protitrumpovských protestoch v európskych mestách

Tisíce ľudí protestovali dnes v uliciach európskych metropol proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Pripojili sa tak k celosvetovej akcii s názvom Pochod žien, ktorá má dnes vyvrcholiť veľkým zhromaždením vo Washingtone.
Demonštranti v Paríži.
Foto: TASR/AP

Zrejme najmasovejší protest sa uskutočnil v centre Londýna, v ktorom sa podľa odhadov zišlo až okolo 100.000 ľudí, žien i mužov. Účastníci vyjadrovali svoju podporu myšlienke ľudských práv a ženskej rovnoprávnosti a tiež odpor voči rasizmu a protiimigračnej politike Donalda Trumpa. Medzi protestujúcimi bol aj londýnsky starosta Sadiq Khan.

Podobné demonštrácie sa uskutočnili aj v Manchesteri, Edinburghu, Cardiffe a ďalších britských mestách, ako aj v írskej metropole Dublin.

Vlna protestov prebehla aj v Nemecku. Na najväčšej z protestných akcii vo Frankfurte sa zúčastnilo okolo 2000 ľudí. Demonštrovalo sa aj pred americkou ambasádou či pri Brandenburskej bráne v Berlíne, a tiež v Mníchove a Heidelbergu. Všetky zhromaždenia mali podľa polície pokojný priebeh.
Demonštrantka v Lisabone drží transparent.
Foto: TASR/AP

Vo Viedni sa zišli zhruba dve tisícky demonštrantov.

Niekoľko tisíc ľudí vrátane mnohých Američanov žijúcich a študujúcich vo Francúzsku vyšlo dnes aj do ulíc Paríža. Protest v blízkosti Eiffelovej veže zorganizovalo vyše 40 feministických a protirasistických organizácií.

Podobné pochody prebehli aj v Ríme, Ženeve, Amsterdame či Štokholme.

Stovky Trumpových odporcov protestovali tiež na Václavskom námestí v Prahe. Organizátori tejto akcie vyjadrovali nesúhlas s nenávistnou rétorikou Donalda Trumpa a ďalších súčasných politikov a vyslovovali podporu myšlienkam demokracie, ľudských práv či ekológie.
Demonštranti v Aténach.
Foto: TASR/AP

Akcia Pochod žien bola pôvodne naplánovaná ako jediný pochod vo Washingtone, postupne sa však rozšírila až na približne 670 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a v 58 krajinách sveta. Očakáva sa, že celkový počet účastníkov prevýši dva milióny.

Organizátori chcú vyjadriť nesúhlas s protiženskými, rasistickými, homofóbnymi a nábožensky netolerantnými výrokmi, ktoré podľa nich charakterizovali Trumpovu predvolebnú kampaň.

Protestovalo sa aj v Austrálii

Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc austrálskych a novozélandských miest, aby odštartovali celosvetovú akciu Pochod žien na Washington, ktorá je namierená proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

V novozélandských mestách Auckland a Wellington demonštrovalo podľa miestnych médií viac ako 1000 žien, mužov i detí, zatiaľ čo na zhromaždení v centre austrálskeho Sydney zaznamenali až desaťtisícovú účasť. Organizátori pritom zdôraznili, že ide o všeobecný protest proti "nenávisti, úzkoprsosti a mizogýnii".

"Niekto by mohol povedať, že sme proti Trumpovi... ale nie je to celé o ňom. Je to o systematických nerovnostiach, ktoré sa dostali do popredia jeho vzostupom k moci," povedala v Sydney novinárka Tracey Spicerová.

Uvedená akcia bola pôvodne naplánovaná ako jediný pochod v americkej metropole Washington, postupne sa však rozšírila až na 673 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a na území 58 krajín sveta. Očakáva sa, že celkový počet účastníkov prevýši dva milióny.