Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zhruba 300 žoldnierov podporujúcich maršala Haftara opustí Líbyu

Na archívnej snímke zo 17. januára 2020 veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov OSN je v Líbyi nasadených 20.000 žoldnierov a zahraničných bojovníkov vrátane príslušníkov ruskej polovojenskej organizácie.

Tripolis 12. novembra (TASR) - Zhruba 300 žoldnierov a zahraničných bojovníkov na strane vplyvného líbyjského poľného maršala Chalífa Haftara opustí krajinu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na armádne zdroje.

"Prvá skupina 300 žoldnierov a zahraničných bojovníkov" bude repatriovaná "na žiadosť Francúzska", uviedli vo vyhlásení zástupcovia Haftarových síl na východe krajiny. Koordinované to bude misiou OSN v Líbyi a domácimi krajinami bojovníkov. Ide o "unilaterálne" gesto, Haftar údajne zaň od vlády v Tripolise nič neočakáva.

Táto správa prišla v čase, keď sa v Paríži koná medzinárodná konferencia zameraná na obnovu stability v tejto severoafrickej krajine.

Podľa odhadov OSN je v Líbyi nasadených 20.000 žoldnierov a zahraničných bojovníkov vrátane príslušníkov ruskej polovojenskej organizácie - tzv. Wagnerovej skupiny a bojovníkov zo Sudánu, Čadu či Sýrie.

Nezávislá vyšetrovacia misia OSN v októbri zverejnila správu, podľa ktorej všetky strany konfliktu v Líbyi porušovali medzinárodné humanitárne právo, pričom niektoré z nich spáchali vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti vrátane verbovania detských vojakov.

Líbyu zachvátil chaos po povstaní podporenom Severoatlantickou alianciou v roku 2011, počas ktorého zvrhli a neskôr zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina sa v posledných rokoch rozdelila medzi súperiace vlády sídliace na východe a západe, ktoré podporovali rôzne ozbrojené skupiny a zahraničné vlády.

Haftara, ktorého kritici vinili zo snahy nastoliť v Líbyi vojenskú diktatúru, vojensky podporovali Spojené arabské emiráty, Rusko, Egypt a Francúzsko, zatiaľ čo Turecko poskytovalo vojenskú pomoc medzinárodne podporovanej vláde v Tripolise.

V marci tohto roka sa moci na základe októbrového prímeria medzi súperiacimi frakciami ovládajúcimi východ a západ krajiny ujala moci nová vláda národnej jednoty, ktorá má doviesť Líbyu k parlamentným a prezidentským voľbám. V pondelok v krajine spustili registráciu kandidátov na decembrové voľby prezidenta; parlamentné sa majú podľa AFP konať v januári. Medzi oboma súperiacimi tábormi však medzičasom opäť vypukli spory, a tak nie je jasné, či jednotlivé strany výsledky volieb budú rešpektovať.