Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zhruba 42 000 ľudí utieklo v dôsledku násilia v severnej časti Nigérie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovší prílev utečencov je následkom krviprelievania v nigérijských štátoch Katsina, Sokoto a Zamfara.

Abidjan 12. mája (TASR) – Približne 42.000 ľudí utieklo v uplynulých týždňoch pred ozbrojenými skupinami a násilím v severnej časti Nigérie neďaleko hraníc s Nigerom. Dnes to vyhlásil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, píše agentúra AFP.

V zmienenom regióne dochádza často ku konfliktom týkajúcim sa zdrojov pitnej vody či pôdy, najmä medzi kočovnými pastiermi a farmármi.

UNHCR uviedol, že utečenci, "najmä zúfalé ženy a deti", mohli v dôsledku pandémie koronavírusu aj napriek zatvoreným hraniciam hľadať ochranu v Nigeri.

"Pokračujúce násilie v severozápadných oblastiach Nigérie prinútilo minulý mesiac približne 23 000 ľudí, aby hľadali bezpečie a ochranu v Nigeri," píše UNHCR.

V dôsledku strachu a rovnakej nie bezpečnej situácii v pohraničných oblastiach bolo vysídlených v rámci domovskej krajiny ďalších 19 000 nigerských občanov.

Celkový počet utečencov, ktorí letecky utiekli z tejto časti Nigérie do Nigeru, sa od prvého prílevu v apríli minulého roka zvýšil na viac ako 60 000.

Najnovší prílev utečencov je následkom krviprelievania v nigérijských štátoch Katsina, Sokoto a Zamfara. UNHCR dodal, že pri najhoršom útoku v Katsine, ku ktorému došlo 18. apríla, prišlo o život 47 ľudí.

"Tí, čo utekajú, hovoria o extrémnom násilí voči civilistom, vraždách, únosoch za výkupné či o plienení dedín," dodáva UNHCR.

Podľa nedávnej správy OSN žije v Nigeri celkovo viac ako pol milióna utečencov z Mali a Burkiny Faso, ako aj z Nigérie.