Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Židovská komunita poukázala na zločiny proti ľudskosti v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael v súvislosti s údajným chemickým útokom v Sýrii pripomenul nacistickú genocídu Židov, ktorá si v rokoch 1941-45 vyžiadala šesť miliónov obetí.

Jeruzalem 10. apríla (TASR) - Posledný údajný chemický útok v Sýrii je dôkazom toho, že medzinárodné organizácie založené po holokauste vo svojej práci zlyhali. Podľa agentúry AP to v utorok povedal Avner Šalev, riaditeľ jeruzalemského pamätníka obetí holokaustu Jad va-šem. Reagoval tak na údajný útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá.

Šalev uviedol, že fotografie Sýrčanov vrátane detí zmasakrovaných neďaleko izraelských hraníc naznačujú, že tam boli spáchané zločiny proti ľudskosti, ktoré musí svet zastaviť. Podľa neho k nim dochádza v dôsledku "ľahostajnosti" svetových mocností. Zároveň medzinárodné orgány vyzval, aby v súvislosti s udalosťami v Sýrii konali rozhodne a toto utrpenie ukončili.

Izrael v súvislosti s údajným chemickým útokom v Sýrii pripomenul nacistickú genocídu Židov, ktorá si v rokoch 1941-45 vyžiadala šesť miliónov obetí.

S tvrdením, že v sýrskom meste Dúmá - poslednej bašte povstalcov neďaleko Damasku - došlo v noci na nedeľu k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych. Tieto správy počas víkendu zverejnilo viacero sýrskych proopozičných spravodajských portálov a odvysielala ich aj panarabská televízia al-Džazíra.

Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov - Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.