Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezident Zimbabwe odvolal ministra zdravotníctva

Emmerson Mnangagwa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Okrem pandémie koronavírusu, ktorá v krajine doposiaľ postihla 734 ľudí a vyžiadala si deväť obetí, čelí Zimbabwe najhoršej ekonomickej kríze za posledných desať rokov.

Harare 8. júla (TASR) – Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa včera odvolal z funkcie ministra zdravotníctva Obadiaha Moya. Dôvodom ministrovho odvolania bolo zneužitie právomoci verejného činiteľa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moyo bol koncom júna zatknutý pre podozrenie z korupcie. Prípad, pre ktorý polícia ministra zadržala, sa týkal nákupu zdravotníckeho materiálu v hodnote približne 60 miliónov amerických dolárov, ktorý mal krajine slúžiť v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Mnangagwa, ktorý po vojenskom prevrate z roku 2017 nahradil na čele Zimbabwe svojho dlhoročného predchodcu Roberta Mugabeho, po zatknutí ministra zákazku na dodanie zdravotníckeho materiálu zrušil.

Okrem pandémie koronavírusu, ktorá v krajine doposiaľ postihla 734 ľudí a vyžiadala si deväť obetí, čelí Zimbabwe najhoršej ekonomickej kríze za posledných desať rokov. Verejnosť sa začína čoraz výraznejšie búriť proti nefungujúcim službám a vládnej korupcii.