Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Extrémna zima zasiahla Európu, v Poľsku praskali železničné koľaje

Ľudia sa sánkujú na zasneženom kopci v nemeckom meste Torfhaus 17. januára 2021. Foto: TASR/AP

V Istanbule zastavili dopravu, pretože mesto pokryla vrstva snehu. Niektoré autá ostali stáť na cestách alebo sa z nich zošmykli.

Varšava/Istanbul/Oslo 18. januára (TASR) - Extrémna zima a sneženie zasiahli veľké časti Európy - teploty pod bodom mrazu spôsobovali v Poľsku praskanie železničných koľají a sneh pokryl väčšinu tureckého mesta Istanbul. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

V niektorých oblastiach Poľska klesli teploty v noci na pondelok na mínus 28 stupňov Celzia a bola to najchladnejšia noc za posledných 11 rokov. Mnoho vlakov v pondelok meškalo, pretože železničné koľaje na dvoch staniciach v metropole Varšava pod vplyvom mrazu popraskali.

V Istanbule zastavili dopravu, pretože mesto pokryla vrstva snehu. Niektoré autá ostali stáť na cestách alebo sa z nich zošmykli. Meteorológovia predpovedali na celý deň občasné husté sneženie.

Severský región Európy - kde je zimné počasie normálne - takisto zažíval sneženie a teploty bod bodom mrazu, pričom najnižšie teploty boli podľa očakávania zaznamenané v Arktíde. Nórsky meteorologický ústav napísal v pondelok zo žartu na Twitteri oznam v tomto znení: "Vyzývame všetkých milovníkov pletenia, aby poslali oblečenie z vlny svojim priateľom na severe."