Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ziuganov tvrdí, že termín prezidentských volieb oznámia 13. decembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úradujúci prezident Vladimir Putin sa zatiaľ verejne nevyjadril, či plánuje znovu kandidovať, hoci sa všeobecne očakáva, že tak urobí a aj vyhrá.

Moskva 28. novembra (TASR) - Dátum marcových prezidentských volieb v Rusku bude oficiálne oznámený 13. decembra. Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedol vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov. Reuters podotkol, že oznámenie termínu volieb možno považovať za začiatok otvorenej predvolebnej kampane.

Podľa ruských zákonov musí horná komora parlamentu - Rada federácie - oznámiť presný dátum konania volieb najskôr 100 a najneskôr 90 dní pred hlasovaním. Rada federácie tak musí oznámiť termín konania volieb v čase od 8. do 18. decembra. Všeobecne sa predpokladá, že dňom prezidentských volieb bude 17. marec.

Úradujúci prezident Vladimir Putin sa zatiaľ verejne nevyjadril, či plánuje znovu kandidovať, hoci sa všeobecne očakáva, že tak urobí a aj vyhrá.

"Podľa mojich informácií Rada federácie 13. decembra oficiálne oznámi začiatok prezidentskej volebnej kampane," povedal Ziuganov v utorok novinárom.

Zdroje z Rady federácie však uviedli, že takýmito informáciami nedisponujú. Senátor Viačeslav Timčenko dodal, že takéto informácie sa k nemu nedostali "ani oficiálne, ani polooficiálne".

Na otázku, kedy sa bude tvoriť program plenárneho zasadnutia hornej komory parlamentu, ktoré sa uskutoční 13. decembra, Timčenko odpovedal, že sa tak stane 12. decembra.