Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Atény sa spamätávajú zo snehovej kalamity, život sa vracia do normálu

Na snímke žena kráča po zamrznutej ceste po snehovej búrke v Aténach v Grécku 26. januára 2022. Foto: TASR/AP

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa verejnosti ospravedlnil za to, že jeho vláda nebola pripravená na snehovú kalamitu.

Atény 27. januára (TASR) - Situácia v hlavnom meste Grécka Atény, kde snehová fujavica na niekoľko dní ochromila dopravu a spôsobila značné výpadky elektriny, sa vo štvrtok postupne vracia do normálu. Informovala o tom agentúra AFP.

V skorých ranných hodinách v hlavnom meste znovu otvorili obchody a hlavný cestný obchvat. Od pondelka uviazlo na diaľnici približne 3000 vozidiel, pričom odblokovanie komunikácie úrady označili za "nadľudské" úsilie.

Grécka vláda vyhlásila na utorok a stredu voľno v širšom okolí Atén a v ostatných oblastiach krajiny zasiahnutých snehovou kalamitou. Štátne úrady a školy zostali zatvorené aj vo štvrtok a fungujú dištančne.

Na snímke vojaci sa snažia vyslobodiť auto, ktoré uviazlo v snehu v Aténach v Grécku 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Grécky minister energetiky Kostas Skrekas uviedol, že v oblasti Atén zostáva vo štvrtok bez prúdu menej ako 1000 domácností v porovnaní s 200.000 domácnosťami a podnikmi, ktoré zažili výpadky od pondelka, keď prvýkrát napadol sneh.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa v stredu verejnosti ospravedlnil za to, že jeho vláda nebola pripravená na snehovú kalamitu.

Zamestnanec odhrabáva sneh na diaľnici v Aténach v utorok 25. januára 2022.
Foto: TASR/AP


"Je pravda, že infraštruktúra stredomorských krajín nie je vždy prispôsobená podmienkam hustého sneženia. Avšak je tiež pravda, že štátne mechanizmy nie sú pripravené na také intenzívne javy," uviedol.

Prevádzkovateľ diaľnice Attiki Odosa ponúkol motoristom, ktorí uviazli na diaľnici, odškodné 2000 eur.

Husté sneženie sa vyskytuje v gréckej metropole Atény veľmi zriedkavo. Grécko však zasiahla snehová kalamita už druhú zimu za sebou.