Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Život v Izraeli sa po západe slnka zastavil, majú sviatok Jom Kipp

Ortodoxní židovskí muži sa modlia v Jeruzaleme pri Múre nárekov počas sviatku Jom kippur Deň zmierenia. Foto: TASR/AP

Deň zmierenia uzatvára desaťdňové obdobie, ktorým sa začína židovský nový rok. Hoci sa život v Izraeli fakticky zastavil až do skončenia pôstu, bezpečnostné zložky sú v pohotovosti.

Tel Aviv 25. septembra (TASR) - Život v Izraeli sa dnes po západe slnka zastavil. Začal sa najväčší sviatok židovského kalendára - Deň zmierenia, nazývaný hebrejsky Jom Kippur, ktorý sprevádza 25-hodinový pôst a modlitby.

Obchody a podniky zatvorili skoro popoludní a rozhlas a televízia prestali vysielať. Supermarkety a obchody s potravinami otvorili iba na chvíľu dopoludnia, aby umožnili ľuďom nakúpiť si potraviny potrebné na prípravu jedál, ktoré označujú začiatok a koniec pôstu.

Z mestských ulíc a dokonca aj z medzimestských diaľnic sa stratili vozidlá, ulice zostali voľné pre tých, ktorí nedržia pôst, teda najmä deti preháňajúce sa na bicykloch.

Letisko Bena Guriona v Tel Avive rovnako ako hraničné priechody a kontrolné stanovištia na cestách do Predjordánska zostali uzavreté. Izraelská armáda však povedala, že ľudom, ktorí potrebujú lekársku pomoc, povolí prejsť.

Uzavretie Západného brehu Jordánu majú zrušiť minútu pred stredajšou polnocou.

Deň zmierenia uzatvára desaťdňové obdobie, ktorým sa začína židovský nový rok. Hoci sa život v Izraeli fakticky zastavil až do skončenia pôstu, bezpečnostné zložky sú v pohotovosti.

Počas Jom Kippuru v roku 1973 prekvapili armády Egypta a Sýrie Izrael spoločným útokom na izraelské sily pri Suezskom kanáli a Golanských výšinách. Izrael vtedy dokázal vojakov a záložníkov rýchlo zmobilizovať vďaka tomu, že tí, ktorí neboli v službe, boli doma alebo v synagógach.