Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Životný príbeh Volodymyra Zelenského sa stal námetom na nový komiks

Na archívnej videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters pripomína, že Zelenskyj v čase, keď sa stal šiestym prezidentom Ukrajiny, nemal za sebou nijaké politické skúsenosti.

Kyjev 18. mája (TASR) - Životný príbeh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mapujúci jeho vývoj od herca a komika až k lídrovi krajiny v prebiehajúcom vojenskom konflikte, sa stal námetom pre nový komiks s názvom "Politická sila: Volodymyr Zelenskyj". TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Komiks v rozsahu 22 strán má vyjsť v piatok. Podáva príbeh o tom, ako sa Zelenskyj, ktorý v minulosti stvárnil úlohu prezidenta v televíznej šou Sluha národa, v roku 2019 skutočne dostal k moci.

Podporu ľudí si získal prísľubom, že zaistí ukončenie vojny na východe Ukrajiny, kde ukrajinské sily už od roku 2014 bojujú proti Moskvou podporovaným separatistom. Reuters pripomína, že Zelenskyj v čase, keď sa stal šiestym prezidentom Ukrajiny, nemal za sebou nijaké politické skúsenosti.

Spoluautor komiksu, spisovateľ Michael Frizell, priblížil, že počas výskumu a zberu materiálu ho zaujímali najmä otázky, ako napríklad "Kým je Zelenskyj?" či "Prečo je teraz tým správnym lídrom pre Ukrajinu?"

Za výtvarnou stránkou komiksu stál Pablo Martinena, ktorý ilustroval aj biografie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, juhoafricého bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu či futbalistu Davida Beckhama.

"Táto kniha pre mňa veľa znamená z dôvodu môjho ukrajinského pôvodu," uviedol vydavateľ Darren G. Davis pôsobiaci v USA. Priblížil, že jeho starí rodičia z matkinej aj otcovej stany emigrovali do Spojených štátov práve z Ukrajiny. Dodal, že mu nešlo len o vyrozprávanie príbehu, ale tiež o podporu Ukrajiny. Časť z predaja komiksu bude venovaná Medzinárodnému Červenému krížu.