Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sklad v Zlíne môže horieť niekoľko dní

Škoda je vyše 200 miliónov korún. Dym stúpa do výšky niekoľkých desiatok metrov a je veľmi štipľavý. Hygienici namerali zvýšenú koncentráciu čpavku na množstve miest.

Zlín 9. januára (TASR) - Obrovský požiar ničí dnes už od noci 103. skladovú budovu v areáli Svit v moravskom meste Zlín. Okolo 150 hasičov sa len pomaly dostáva k ohnisku, pretože hrozí zrútenie budovy. Radnica kvôli hustému dymu evakuovala škôlky, ľudia by nemali vetrať. Sklad môže horieť aj niekoľko dní a podľa prvých odhadov sú škody na uskladnenom tovare vyše 200 miliónov českých korún, informoval portál iDNES.cz.

Horí vo vnútri skladu firmy HP Tronic, významného obchodníka s elektronikou, ktorý sídli v areáli Svit, teda v bývalej Baťovej továrni. Hustý dym si zamestnanci všimli dnes po 01.00 h SEČ a zavolali hasičov. Traja pracovníci skladu sa nadýchali splodín.

Hasiči budovu ochladzujú aj s využitím výškovej techniky. Pomáhajú im jednotky z Olomouckého, Moravskosliezskeho a Juhomoravského kraja.

Je vyhlásený štvrtý, najvyšší stupeň požiarneho poplachu. "Stupne určujú počet techniky a silu nasadenia, ktoré je nutné na zvládnutie situácie. Momentálne je teda zásah skutočne mimoriadny," vysvetlil hovorca krajských hasičov Libor Netopil.

Dym stúpa do výšky niekoľkých desiatok metrov a je veľmi štipľavý. Hygienici namerali zvýšenú koncentráciu čpavku na množstve miest a krízový štáb z preventívnych dôvodov okamžite rozhodol o premiestnení detí z niekoľkých materských škôl do náhradných priestorov.

V budove mala zlínska firma HP Tronic uskladnené elektrospotrebiče.

V areáli bývalej obuvníckej Baťovej firmy sídli celý rad firiem, ktoré podnikajú napríklad v strojárstve alebo doprave.