Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Žlté vesty po zmiernení reštrikcií obnovili protesty

Francúzska polícia používa paprikový sprej na rozohnanie skupiny demonštrantov tzv. žltých viest počas protestu v Starom prístave Marseille, na juhu Francúzska 16. mája 2020. Francúzski demonštranti z hnutia tzv. žltých viest obnovili v sobotu svoje pravidelné protesty. Do ulíc vyšli po prvý raz od zmiernení obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu. Francúzsko od 11. mája uvoľnilo niektoré reštriktívne opatrenia, čo umožnilo aj sobotňajšie obnovenie predtým pravidelných sobotňajších demonštrácií tzv. žltých viest, hoci s obmedzeným počtom účastníkov. Foto: TASR/AP

Prísne obmedzenia slobody pohybu a karanténne reštrikcie v krajine platili zhruba dva mesiace a limitovali aj možnosť konania demonštrácií.

Paríž 17. mája (TASR) - Francúzski demonštranti z hnutia tzv. žltých viest obnovili v sobotu svoje pravidelné protesty. Do ulíc vyšli po prvý raz od zmiernení obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu, informovala agentúra DPA.

Šírenie nákazy vo Francúzsku kulminovalo v prvej polovici apríla. Prísne obmedzenia slobody pohybu a karanténne reštrikcie v krajine platili zhruba dva mesiace a limitovali aj možnosť konania demonštrácií.

Za posledných 24 hodín vo Francúzsku zaznamenali 96 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 27.625. Ide o štvrtý najvyšší počet obetí na svete po USA, Británii a Taliansku, píše agentúra Reuters.

Francúzska polícia rozohnáva skupinu demonštrantov tzv. žltých viest počas protestu v Starom prístave Marseille, na juhu Francúzska 16. mája 2020. Francúzski demonštranti z hnutia tzv. žltých viest obnovili v sobotu svoje pravidelné protesty. Do ulíc vyšli po prvý raz od zmiernení obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu. Francúzsko od 11. mája uvoľnilo niektoré reštriktívne opatrenia, čo umožnilo aj sobotňajšie obnovenie predtým pravidelných sobotňajších demonštrácií tzv. žltých viest, hoci s obmedzeným počtom účastníkov.
Foto: TASR/AP


Kľúčové indikátory vývoja nákazy, medzi ktoré patrí aj počet hospitalizovaných a počet pacientov na jednotkách JIS, sa však od polovice apríla zlepšujú. Francúzsko preto od 11. mája uvoľnilo niektoré reštriktívne opatrenia, čo umožnilo aj sobotňajšie obnovenie predtým pravidelných sobotňajších demonštrácií tzv. žltých viest, hoci s obmedzeným počtom účastníkov. Minister vnútra Christophe Castaner vopred varoval, že na jednom protestnom zhromaždení nesmie byť viac než 10 osôb.

Demonštranti protestujúci proti reformným krokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona 16. mája kráčali ulicami Paríža, Lyonu, Marseille, Montpellieru a Štrasburgu. V hlavnom meste ich musela opakovane napomínať polícia, ktorá dvoch účastníkov aj zatkla.

V Toulouse sa konala aj protidemonštrácia majiteľov obchodov, ktorí si obnovenie pravidelných protestov žltých viest neželajú. Podľa nich demonštrácie nepriaznivo ovplyvňujú ich podnikanie.