Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zmiernenie opatrení v Maďarsku považuje lekárska komora za predčasné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podmienkou uvoľňovania opatrení by podľa MOK nemala byť aktuálna miera zaočkovanosti, ale zníženie počtu nakazených a zmiernenie tlaku na zdravotný systém.

Budapešť 7. apríla (TASR) - Predsedníctvo Maďarskej lekárskej komory (MOK) označilo v stredu za predčasné zmiernenie epidemiologických opatrení, ktoré v utorok oznámil predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera 444.hu komora vo vyhlásení zdôraznila, že ohlásené uvoľňovanie reštrikcií "nespočíva na žiadnych zdravotníckych či epidemiologických odborných základoch".

Podmienkou uvoľňovania opatrení by podľa MOK nemala byť aktuálna miera zaočkovanosti, ale zníženie počtu nakazených a zmiernenie tlaku na zdravotný systém.

Podľa aktuálnych údajov ale v stredu v Maďarsku padol ďalší denný rekord v množstve úmrtí, zatiaľ čo počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii stagnuje na vysokých číslach. Stúpa aj počet hospitalizovaných, zdôraznila lekárska komora, podľa ktorej sa tretia vlna koronavírusovej pandémie v krajine ešte ani zďaleka neskončila.

MOK považuje otvorenie obchodov za krok dobrým smerom, avšak v oblasti služieb sa opatrenia podľa nej ešte uvoľňovať nemali. Za predčasné komora označila aj znovuotváranie škôl avizované na 19. apríla.

Orbán v utorok oznámil, že počet zaočkovaných proti novému typu koronavírusu v Maďarsku dosiahol 2,5 milióna, preto sa v stredu mohli otvoriť obchody a prevádzky služieb. Premiér ale zdôraznil, že v znovuotvorených prevádzkach sa musia dodržiavať všetky platné epidemiologické opatrenia.

Pravidlá nosenia rúšok sa nezmenili, zostáva povinné na (určených) verejných priestranstvách, v obchodoch a prostriedkoch hromadnej dopravy.

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým typom koronavírusu iba v 1933 prípadoch, avšak v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo rekordných 311 pacientov. Aktuálne je nakazených 252.115 osôb. V nemocničnom ošetrení je 12.202 pacientov, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 1407 z nich.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)