Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Iránskemu futbalistovi hrozí trest smrti za údajnú účasť na nepokojoch

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Nasr-Azadáního podporila aj bývalá iránska medzinárodná futbalová hviezda Alí Karímí, ktorý je tiež veľkým podporovateľom protestov prebiehajúcich v jeho vlasti.

Paríž 13. decembra (TASR) — Medzinárodná federácia profesionálnych futbalistov (FIFPro) vyjadrila šok a pobúrenie zo správ, že iránskemu hráčovi Amírovi Nasr-Azadánímu hrozí trest smrti v súvislosti s účasťou na protestoch, ktoré Iránom otriasajú už tri mesiace.

Ako v utorok informovala agentúra AFP, Nasr-Azadáního zatkli v meste Isfahán dva dni po jeho údajnej účasti na "ozbrojených nepokojoch", pri ktorých boli 16. septembra zabití traja príslušníci iránskych bezpečnostných zložiek.

Z vyjadrenia justičných orgánov v Isfaháne vyplýva, že 26-ročný Nasr-Azadání bol obvinený zo "vzbury, členstva v nelegálnych gangoch, spolčenia s cieľom podkopať bezpečnosť", a teda z napomáhania pri "vzbure proti Bohu", čo je v islamskej republike veľmi závažný trestný čin.

FIFPro v súvislosti s trestom, ktorý hrozí iránskemu futbalistovi, vo svojom vyhlásení zverejnenom v pondelok večer vyjadrila šok a pobúrenie a žiada okamžité zrušenie zvažovaného verdiktu.

Nasr-Azadáního podporila aj bývalá iránska medzinárodná futbalová hviezda Alí Karímí, ktorý je tiež veľkým podporovateľom protestov prebiehajúcich v jeho vlasti.

Obavy o Nasr-Azadáního osud sa objavili po tom, ako západné krajiny rozhorčili správy, že v Iráne v uplynulých dňoch popravili dvoch mladých mužov zatknutých za účasť na protestoch.

V Iráne pokračujú protesty vyvolané smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po tom, ako ju zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien v islamskej republike.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International bolo v súvislosti s protestmi potvrdených 11 trestov smrti a najmenej deviatim ďalším osobám, vrátane Nasr-Azadáního, tento trest hrozí.

Za podporu protestov a za odsúdenie zásahov bezpečnostných zložiek bol v novembri v Iráne zadržaný aj ďalší známy bývalý iránsky futbalista Vorja Kefúrí. Neskôr ho z väzby prepustili na kauciu.

Iránska futbalová reprezentácia, ktorá sa zúčastnila na majstrovstvách sveta vo futbale v Katare, zorganizovala svoj vlastný protest, keď jej tím pred otváracím zápasom proti Anglicku nespieval iránsku štátnu hymnu. V ďalších zápasoch — proti Walesu a USA — ju však už iránski futbalisti spievali.