Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Známy polárny vedec zomrel v domácom väzení, vinili ho z vlastizrady

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Miťkov prípad je jedným zo série vyšetrovaní, v ktorých boli alebo sú ruskí vedci obvinení z prezradenia údajov predstavujúcich štátne tajomstvo.

Petrohrad 3. októbra (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel renomovaný ruský polárny vedec Valerij Miťko, ktorý bol pre podozrenie z vlastizrady od februára roku 2020 v domácom väzení. Ako informovala agentúra AP, Miťko podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe.

Komunita právnikov a ľudskoprávnych aktivistov, ktorí mu poskytovali právne služby, označila Miťka "za ďalšiu obeť "represívneho systému (v Rusku), pretože bol stíhaný za zločin, ktorý nespáchal".

Miťko bol známy polárny bádateľ a jeden z popredných odborníkov na hydroakustiku v Rusku. V Petrohrade založil a viedol Arktickú akadémiu vied - združenie vedcov, ktoré sa špecializuje na polárny výskum.

Z vlastizrady ho obvinili kvôli obsahu prednášok, ktoré mal v Číne v roku 2018.

Údaje, ktoré v nich uviedol, podľa vyšetrovateľov predstavovali štátne tajomstvo. Právnici a zástupcovia vedeckej obce však tvrdia, že Miťko vychádzal len z informácií z verejne dostupných zdrojov. Aj on sám obvinenie odmietal.

Aktivisti, ktorí o jeho smrti počas víkendu informovali, spresnili, že Miťkov zdravotný stav sa zhoršoval v dôsledku stresu a domáceho väzenia. Opakovane k nemu prichádzala záchranka a bol aj často hospitalizovaný. Z nemocnice sa vrátil aj pred pár dňami, pričom podľa aktivistov už nevládal chodiť a "už vonkoncom nie sa starať o svoju chorú manželku, upútanú na lôžko".

Miťkov prípad je jedným zo série vyšetrovaní, v ktorých boli alebo sú ruskí vedci obvinení z prezradenia údajov predstavujúcich štátne tajomstvo. Obhajcovia a skupiny na ochranu ľudských práv označujú tieto obvinenia za nepodložené.