Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Znečistenie v niektorých európskych krajinách kleslo až o polovicu

Na archívnej snímke pohľad na Eiffelovu vežu v Paríži. Foto: TASR/AP

Zlepšenie kvality ovzdušia bolo zreteľné najmä vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku, keďže všetky tieto krajiny uplatňujú tvrdé opatrenia už niekoľko týždňov.

Paríž 16. apríla (TASR) - Obmedzenia pohybu nariadené vládami v súvislosti s prepuknutím koronavírusovej pandémie sa výrazne podpísali na poklese úrovne znečistenia ovzdušia v celej Európe, cituje Európsku vesmírnu agentúru (ESA) televízia CNN.

Hladina oxidu dusičitého patriaceho k plynom, ktoré spôsobujú kyslé dažde či smog, je v niektorých mestách asi o 50 percent nižšia. Podľa ESA tento pokles zodpovedá "prísnym karanténnym opatreniam zavedeným v celej Európe".

Zlepšenie kvality ovzdušia bolo zreteľné najmä vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku, keďže všetky tieto krajiny uplatňujú tvrdé opatrenia už niekoľko týždňov. Paríž zaznamenal od 13. apríla do 13. marca dramatický pokles koncentrácií oxidu dusičitého, ktoré sú v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 54 percent nižšie.

V Madride, Miláne a Ríme došlo k poklesu o približne 45 percent. Agentúra však pripúšťa, že koncentrácie oxidu dusičitého sa zo dňa na deň značne líšia v dôsledku kolísania emisií, ako aj poveternostných podmienok.